Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Joined: 12 Aug 2003 Posts: 820 Location: z miasta artystow...
Posted: Tue Aug 12, 2003 9:23 pm Fantasy forever
Patrzcie, gdyby jacys genialni ludzie nie wymyslili zadnych mitow, podan, czy legend, gdyby potem Wielcy Mistrzowie Literatury Fanastycznej (tacy jak m.in. Sapkowski, Tolkien, czy Salvatore):), to swiat bylby taki glupi, nie?? Nie pisalibysmy opowiadan, nie byloby tego forum, ani strony!! złózmy poklon wszystkim ktorzy przyczynili sie do stworzenia gatunku!! Wielcy ludzie!
_________________ Chcąc mnie sądzić nie ze mną trzeba być, lecz we mnie.
Posted: Mon Aug 25, 2003 11:11 am
hehe...racja....a;le gdyby nie tolkien..to ktos inny stworzyły ten gatunek...a który z nich według mnie jest najlepszy czy jakosc tak...hehe...Sapek i Tolkien..
Gdyby historia potoczyła się inaczej to może gatunek wymyślił by Homer ze starożytności albo naprzykład któryś z nas. Ja najberdziej lubie Tolkiena oczywiście
_________________ "Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu"
Posted: Thu Sep 04, 2003 7:48 pm
No włąsnie..Tolkien zaczynał od bajki..włąsciwie to dla swoich dzieci napisał Hobbita...bo po cóz niby innego..;-) a komu to by wtedy do głowy przyszło ze to przysłowiowe pare groszy odniesie jeden z wiekszych sukcesów ksiązkowych..ta sama jak jej kontynucja...a ona sama jaką popularnosc zdobyła...;-)
Salvatore jest mym zdaniem dość przeciętny. Czytałem jego chyba wszystkie książki i przeczytam kolejną jeśli wyjdzie gdyż jestem zapalonym fanem Drizzta..
Joined: 09 Jan 2004 Posts: 159 Location: wysłanniczka Gwiazd
Posted: Thu Jan 15, 2004 9:22 pm
Ja głosowałam na Tolkiena, poniewaz nie znam drugiego świata fantasy, który byłby tak perfekcyjnie dopracowany co do najdrobniejszego szczegółu jak Śródziemie.
Przede wszystkim wyjdźmy od tego że Tolkien stworzył "świat" jako pierwszy i wszyscy po nim mogli dopiero kształtować, weryfikować i obrabiać to co można by nazwać, mieli na tacy.
A skąd wziął to Tolkien? Historia starożytna się kłania.
_________________ Wtul się w mój kokon zostaniesz Motylem, już...
Posted: Mon Apr 26, 2004 8:58 pm
Dokładnie, Tolkien stworzył swoją mitologię, Śródziemie ale korzystał z wielu źródeł, z wielu tradycji kultur itp.
Zasłógą Tolkiena jest to, jak pisze Lorelay, że dopracował ten świat perfekcyjnie, ale nie dokońca wszystko sam stwarzał. Wiele czerpał. A A taki a nie inny wygląd Świata WP zwdzięczamy jego wieloletnim badaniom i studiom naukowym. Ale oczywiście fantazja ogromne znaczenie tu ma
Posted: Sat May 08, 2004 11:17 pm
Mam juz trzech swoich kandydatów na najlepszych pisarzy Fanatsy..
czywiscie Tolkien.. Sapek.. salvatore.. tak tak.. o tym ja k pisze o
drriztu mało gdzie mozna cos podobnego znalesc
Posted: Sun May 09, 2004 6:16 am
Ja zagłosowałem , żę najlepszym pisarzem jest Tolkien , ale Sapkowski i Salvatore też są bardzo dobrzy. (ale wybierając między Sapkowskim a Salvatore wybrałbym Sakowskiego)
_________________ Nie wtrącaj się między Nazgula a jego łup - Wódz Nazguli
Tolkien. Stephena Kinga podoba mi sie "Smętarz dla zwierzaków" Agaci Christie nie czytałam... Mickeiwicz?! O, nie... Ale Sienkiewicz moze byc. Sapkowski? Moze byc, ale język w jakim napisal "Wiedźmina" jest za wulgarny i w ogóle nie czuje w tej ksiażce klimatu... Ogólnie nieiwele znam pisarzy fantasy. Chociaz lubię Potera Rowlingowej i coś w tym rodzaju-Louis Barnavelt, Jonny Dixon pisarza Jonnego Bellraisa (dziecko ze mnei ) za pierwowzór fantasy uwazam mity, legendy, podania, baśnie... Za pierwowzor fantasy wspolczesnego zaś uważam Tolkiena.
PS. Skad Tolkien wział słowo "Hobit'?
Heja!
_________________ "Masz świra to go hoduj" John Irving-Hotel New Hampshire.
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum