Władca Pierścieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Główna: Władca Pierścieni, Hobbit, Zwiastuny
Katalog: Strony fantasy
Polecane: Opowieści z Narnii, Wiersze miłosne, NLP
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy
Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  Chat

Previous topic «» Next topic
Elfy w Helmowym Jarze???
Author Message
Varken 
Wieża Wartownicza Amon Sul

Posted: Wed Jan 25, 2006 10:47 am   

Fanka LOTR wrote:
ze zgina (gdyz elfy moga zginac w walce, co pewnie wiecie) by pomuc ludziom...

Elfy po śmierci były "Ponownie wcielone" tak jak np. Glorfindel. Więc śmierc nie była dla nich końcem świata.:)

super_girl 
Rivendell, Dom Elrond'a

Posted: Wed Jan 25, 2006 8:20 pm   

Cóż, same Elfy w Helmowym Jarze to nie aż tak tragicznie, natomiast śmierć Haldira była dla mnie beznadziejna.

krawczan wrote:
Nie oglądaliście filmów dokumentalnych o kręceniu Władcy?Peter wszystko wyjaśnił - wprowadził elfy do helmowego jaru, by podkreślić to, że dzięki tej wojnie dawne przymierze miedzy elfami a ludźmi znowu się odnowiło.

No i właśnie o to chodziło, Elfy w Helmowym Jarze (HJ w skrócie :D ) pokazują, że teraz wszyscy powinni walczyć ze sobą ramię w ramię, bo nadchodzą złe czasy, przeciw którym trzeba się razem sprzymierzyć. Tak więc to było dla mnie neutralne, ani do bani ani super hiper mega pomysł; aczkolwiek, gdyby zamiast tych dodatkowych bajerów i urozmaiceń w filmie zamieściliby zdarzenia zgodne z książką - wtedy jestem przeciwna Elfom w HJ.

KOPARA wrote:
Rozbudowany wątek miłosny i wiele innych rzeczy można przecierpieć ale tak duża odbiegłość od orginału to troche za dużo.

Ekhm... ja jakoś te Elfy w Helmowym Jarze ścierpiałam, natomiast wątek miłosny... Dno. :/ Zgadzam się całkowicie z Milvą (nie rozumiem zdania ze straszną nudziarą - ja też bym mogła posmęcić o tym wątku miłosnym :P ). Ale jeżeli ktoś widzi miłość tylko wtedy, gdy ludzie cały czas się cmokają to rzeczywiście nie dostrzegają "innej" miłości. A przecież jak czytałam w książce o miłości Sama do Froda (Sam powiedział nawet: "Kocham go") to mi się tak cieplutko na sercu robiło, taka piękna przyjaźń... :green: Taka miłość z książki o wiele bardziej mi się podobała niż te ciągłe cmokanki Arweny & Aragorna - to żenujące, jak Nimloth wspomniała. Jeżeli kogoś bawi taka miłość (w sensie woli filmy z romansami) to takich tytułów jest pełno i ma w czym wybierać, więc bez sensu było robić ten film dosłownie dla każdego.

krawczan 

Posted: Wed Jan 25, 2006 8:40 pm   

Zagadzam się z przedmówcą.Elfy i tak w filmie nie zajęły dużo czasu, a wątek miłosny - ok 1/5 filmu!Po co to było dodawac, jeżeli w filmie były już przedstawione różne rodzaje miłości(wspomniana już miłośc Sama do Froda, albo całej drużyny do Gandalfa). :green:

Fanka LOTR 
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Wed Jan 25, 2006 8:49 pm   

OK, niech bedzie; faktycznie cmokanki miedzy ta para byly hm... no poprostu za duzo. Ja rozumiem, ze ta milosc miedzy Samem i Frodem jest piekna, widac to nawet w filmie. Ale wg mnie mozna bylo pokazac tez inna milsc taka jak miedzy Arwena i Aragornem. Z reszta byla tam tylko ta jedna para wiec bylo dla mnie OK. No i po za tym pokazuje to takjakby milosc zakazana; wkoncu ojciec Arweny zabronil Aragornowi sie tak jakby z nia spotykac i chial zeby pozwolil jej odejsc za morze. Troche jak Romeo i Julia, le zaraz potem zmienia sie scena i wsyztsko jest cacy ^^

krawczan 

Posted: Wed Jan 25, 2006 9:08 pm   

No ale POCO?Taką miłość wszyscy znają - taką miłość pokazywali już w wielu filmach(np miłosnych :green: ).A Tolkien chciał raczej pokazać tą miłośc żadziej zauważalną, nie atką jakby jawną.Chciał pokazać, żę nie istnieje wyłącznie miłośc "Przystojny facet i piękna laska" ale też np. między facetami(i nie chodzi tu o homoseksualizm), miłość Eowiny...To nie są typowe miłości.Więc po co wciskać takie coś(na dodatek przez to nie zmieścił się rozdział porządkow w Shire!!! :evil: )

Fanka LOTR 
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Thu Jan 26, 2006 1:26 pm   

Kazdy ma swoje zdanie, a na obrone swojego dodam jeszcze, ze i tak ta milosc mi sie podobala, to nie byli dwaj ludzie tylko elf i czlowiek, a wiec jak juz wspomnialam, ta milosc miala sie nie udac a Arwena umierala. Aha no i dzieki Arwenie w filmie pokazali jeszcze jeden rodzaj milosci miedzy ojcem a corka. I w filmie podobalo mi sie to jak mimo wszystko Aragorn dalej kochal Arwene, nawet jak pozwolil jej odejsc. Caly czas o niej myslal. Och, jeszcze tego nie rozumiecie? Poprostu pokazali ze taka milosc byla juz wczesniej. Nie wiem co mam jeszcze napisac, pewnie i tak was nie przekonalam, ale chodzilo mi tylko o to by pokazac plusy tych scen ;)

krawczan 

Posted: Thu Jan 26, 2006 7:31 pm   

Ja tam nie widzę żadnych plusów tych scen :hmm: .Ok wszystko fajnie.Ale kosztem wycięcia niektórych scen?!No sorry ale aż taki fajny ten romans nie był!

Aha ->popatrzcie na temat - schodzimy z niego :green:

Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You can attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to: