Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
a dla mnie Edorat jest nie takie jakie powinno byc dla mnie. Ja sobie je wyobrazalem ze jesli tam mieszka król Rohanu to musi byc jakieś ladne.
Wiem ze to nie warownia ale jakis pozadniejszy mur by lepiej wygladal niz taki drewniany. Jedyna dobra rzecza to ten niby "palac" Theodena
_________________ "But long ago he rode away,
and where he dwelleth none can say;
for into darkness fell his star
in Mordor where the shadows are."
Posted: Mon Jun 06, 2005 4:21 pm
Edoras był prostacki, prymitywny. Wybaczcie ale to wygladalo jak X wieczny grod. od Gondoru roznil sie chyba dwoma wiekami - przesada lekka. Ja rozumiem ze Gondor byl stylizowany na średniowieczna Europe a Rohan na skandynawie, ale przepasć chronologiczna byla zbyt wiekla jak dla mnie. Można bylo zrobic Rohan i same Edoras klimatycznie na skandynawie ale na bogow, nie udeptywać ich w poziom prymitywow!
Jakoś tak trochę inaczej wyobrażałam sobie Edoras po przeczytaniu książki. Przyznam się, że było to kolejne rozczarowanie wizją P.J. Niewiele wiem na temat budżetu filmu, ale Edoras przypominało trochę scenografię z czegoś o zdecydowanie niskim budżecie, zresztą nie tylko to. Generalnie Rohan powinien być krajem zaludnionym a wygląda niczym pustynia. Rohańczycy wzorowani na Teutonach, Wikingach i im podobnych przypominają raczej wojowników z epoki żelaza, a w najlepszym razie brązu. W żadnym razie nie są prymitywni i organizację państwową znają na długo przed sprowadzeniem się na południe. Byli zorganizowanym ludem o dobrze rozwiniętej świadomości kulturowej już wtedy kiedy Cirion wpadł na pomysł by ściągnąć ich do Gondoru. Trochę wydaje się nielogiczne by państwo tak zawansowane kulturowo jak Gondor szukało sobie do pomocy prymitywnych troglodytów niemal na końcu znanego sobie świata. Takich można bylo z powodzeniem znaleźć dużo bliżej. Jednym słowem Rohan i jego stolicę spaprano, potraktowano zbyt marginalnie i zbyt komercyjnie.
Posted: Thu Jun 09, 2005 12:30 pm
zgadzam się
Edoras to jedna wielka wiocha!!przypomina mi Biskupin a przecież Biskupin został zbudowany na początku dziejów naszego państwa!!Powinny być jakieś murowane domy, wyższe i więcej ich!!przecież to byla stolica. Dom o złotych dachach tez się niczym nie różni od zwykłych chat, jedynie tym że jest większy. Już Chelmowy Jar był bardziej okazały niż krolelwski pałac...
Posted: Sun Aug 28, 2005 1:05 pm
helmowy jar byl budowla obronna...kamienne mury, grube drzwi, waskie okienka, i takie tam szmery bajery...a Edoras to byla stolica panstwa...miala byc piekna...spojrzcie na Zloty Dwor...jest sliczny...i Rohan sie rozni troszku od Gondoru...ma inny styl budowli...no i nie zapominajcie ze w tym czasie Rohan nie byl u szczytu swej potegi...
_________________ It's not the east or the west side.
No it's not!
It's not the north or the south side.
No it's not!
It's the Dark side
A pozatym tak wyglądała kultura Rohanu. Nie, piękne marmurowe sale, zamki, wieże, mury etc, jak w Gondorze. Przypominali troszkę wikingów. Ale zgodzę się Kiane, Edoras wygląda na wieśniacka chatę, albo Biskupin Kiedy go widzę, zawsze słyszę słowa Sarumana :
"Dwór Potomków Eorla to kryta strzechą chałupa, w której zbóje wędzą się w dymie i piją, a ich bachory tarzają się razem z psami po podłodze" ( napisane z pamięci, więc nie wiem, czy jest dobrze :opss: ). No może określanie go w ten sposób, jest troszkę przesadzone, ale nie wiele Pidżej mógł sie bardziej postarać A co do Helmowego Jaru - nie dziwię się, że był okazalszy niż królewski dwór W końcu nie zbudowali go przecież Rohirrimowie.
_________________ "Cóż jest większym darem nad miłość kota?"
Karol Dickens
O tak, jeszcze sam pałac króla Theodena może przejść (całkiem ładny był jego wystrój, tylko wszędzie w środku widziałam motywy końskie ), ale stolica Rohanu wyglądała jak jakaś pierwsza lepsza wiocha. Trzy domy na krzyż, kryte strzechą (taaaak, dzisiaj takie można zobaczyć tylko w skansenach), a poza tym żadnych łąk czy ogrodów w których pasłyby się konie (tak sobie to wyobrażałam) czy chociaż jakiejś nędznej stajni na te zwierzęta. Porażka!!!
Posted: Mon Sep 05, 2005 2:28 pm
Jak to żandej stajni? Przecież byly sceny w stajni, z Gandalfem w TTT np. Dla mnie, biorąc pod uwage połozenie geograficzne Edoras, rozwiązania zastosowane w filmie były stosunkowo logiczne. Wszystkie materiały były w warunkach Rohanu dostępne [choc nie wiem skad tyle drewna, jak na filmie nie pokazali ani cwierc lasu w bliskim sąsiedztwie], względnie lekkie i tanie, więc budowa takiego miasta w Środziemiu była wskazana Nie wiem tylko, czy strzecha to dobry pomysł na takie wiatry Nie było przesdanego przepychu, raczej królestwo z problemami Dla mnie architektura bardzo dobrze wpasowała się w klimat Rohanu - górskiego, przestrzennego, ludzkiego, nie tak królewskiego jak Gondor
_________________ Lubię szeptać ci słowa, które nic nie znaczą -
Prócz tego, że się garną do twego uśmiechu. B. Leśmian
Sądze że nie był taki zły ten Edoras w WP, ale nie postarali się. W filmie Edoras był przedstawiony trochę jak ...hmmm...prostacka wioska. Nie tak sobie go wyobrażałem.No ale cóż nie wszystko jest zawsze doskonałe!!!
OSZCZĘDZALI?! Sorry ale wydali na to kupę kasy!Twórcy filmu ZBUDOWALI edoras.To nie były makiety, tylko prawdziwe drewniane domki!Mi osobiście się podobało.Tolkien opisywał przecież, że Edoras jest skromną wioską a nie wielką metropolią.
"zgadzam się
Edoras to jedna wielka wiocha!!przypomina mi Biskupin Laughing Laughing a przecież Biskupin został zbudowany na początku dziejów naszego państwa!!Powinny być jakieś murowane domy, wyższe i więcej ich!!przecież to byla stolica. Dom o złotych dachach tez się niczym nie różni od zwykłych chat, jedynie tym że jest większy. Już Chelmowy Jar był bardziej okazały niż krolelwski pałac..."
Czytaliście książkę?!Przecież Edoras (i inne miasta w Rohanie) są DREWNIANE!!!Murowane domy budowano w Gondorze!Kultura Rohanu była skromna.A całe śródziemie opiera się(z wyglądu) na WCZESNYM ŚREDNIOWIECZU, co stwierdził sam autor.Rohańczycy mają bardzo podobne zbroje, budowle, broń, stroje itd. do wikingów i wczesnośredniowiecznych państw(Frankowie np).Tolkien jest zupełnie innycm fantsy.Jest harakterystyczny miedzy innymi właśnie dlatego - że nie ma Super rycerzy w złotych zbrojach z mieczami wiekszymi od siebie(tak jak np w grze Heroes).Jeśli chodzi o wygląd, to Tolkien opierał się na wczesnym średniowieczu.
Parę razy się powtórzyłem
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum