Władca Pierścieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Główna: Władca Pierścieni, Hobbit, Zwiastuny
Katalog: Strony fantasy
Polecane: Opowieści z Narnii, Wiersze miłosne, NLP
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy
Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  Chat

Previous topic «» Next topic
Dzielo filmowe i jego adaptacja filmowa czyli matura 2006
Author Message
Troll_u
Na Drodze Do Bree

Posted: Sat Mar 25, 2006 4:14 pm   Dzieło filmowe i jego adaptacja filmowa czyli matura 2006

Witam!

Ja, podobnie jak i koledzy kilka tematów niżej, również piszę pracę pod tytułem:

Dzieło literackie i jego adaptacja filmowa na przykładzie powieści "Władca Pierścieni" i jej ekranizacji.

W swojej pracy zamierzam poruszyć następujące wątki:

1. podobieństwa
- monumentalizm (przyroda, miasta, architektura, podróż)
- nastrój książki i filmu (Shire, Rivendell, MOria, Gondor)
- lingwistyka (języki w powieści i filmie)
- przesłanie - z tym narazie mam problem ale napisze o wartości cnót moralnych
2.Różnice:
- różnice w warstwie fabularnej (brak Bombadilla, zwiękoszna rola Arweny w stosunku do ksiażki, brak porządków w shire)
- brak pełnych życiorysów postaci
- brak pełnych objaśnien dot. historii śródziemia i pierścienia
3. Bitwa na polach pelennoru jako kulimnacyjny moment zarówno filmu i książki i rola bitwy w dziełach

jesli ktos uwaza ze ma dobre zdanie odnoscie ktoregos z tych punktow moze sie podzielić aczkolwiek nie musi :) jesli zajdzie taka potrzeba mogę komuś pomóc bo mysle ze mam conieco wiedzy o Tolkienie, ale i ja licze na pomoc...

pozdrawiam!

Keira 
Szara przystań

Posted: Sat Mar 25, 2006 7:19 pm   

Szczerze mówiąc dziwią mnie trochę różnice, jakie chcesz omówić. Szczególnie owe braki. Moze dlatego, ze dla mnie to takie oczywiste, ze nie film nie koncentruje sie na przeszłosci bohaterów i nie jest naukową rozprawą na temat Historii Śródziema. Dla mnie waznymi różnicami byłoby inne stawianie akcentów w książce i w filmie. PJ od początku, od pierwszej częsci, duzo wiecej miejsca poświeca Aragornowi i Arwenie, tym samym spycha trochę Froda na dalszy plan. Również zwiększenie roli bitwy o Helmowy Jar jest wazne.
Generalnie, gdybym miała taki temat nie robiłabym go chyba na zasadzie podobienstw i różnic, chociaz czy ja wiem... W kazdym razie przydałoby się imho jakies uogólnienie. Bo w koncu to ma być omówienie problemu na przykładzie, wiec jakies wnioski uniwersalne tez by się przydały.

B. Leśmian

Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You can attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to: