Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Posted: Mon Feb 17, 2003 10:02 pm Dwie Wieże! Właśnie o które właściwie chodzi???
Jak myślicie? Najlepiej swoje przypuszczenie poprzeć jakimś materiałem dowodowym.
W grę wchodzą:
Minas Tirith (Tower of Setting Sun)
Minas Morgul (Tower of the Rising Moon)
Orthanc
Barad-dur (The Dark Tower)
Cirith Ungol (Tower of Cirith Ungol)
Zapraszam do dyskusji, jest to chyb wątek dla dobrze obeznanych z prozą Tolkiena
nagg
Sądzę, że chodzi o sojusz dwóch wież - Barad dur i Orthanku. To właściwie wokół nich kręci się wątek drugiego tomu ( All along the watchtower? ) Analogicznie mamy dwie wieże na pograniczu Mordoru i Gondoru... ale wieże wrogie sobie wzajemnie. Przyjmijmy zatem pewną symbolikę tytułu Ale optuję za wersją B-D a O.
Ireth
niezupelnie... postaram sie to wyjasnic...
trylogia miala wcale nie byc trylogia... Tolkien myslal raczej o 6 scisle polaczonych ze soba czesciach. to jego wydawca przeforsowal wydanie 3-czesciowe i poprosil aby autor wymyslil dla nich tytuly. z prozaicznego powodu malej ilosci czasu tolkien wymyslil tytulu takie, jakie wszyscy znamy. zaprojektowal takze okladki wszystkich czesci - w tym az 3 wersje okladki ttt. pierwsza przedstawiala barad-dur i minas tirith. druga minas morgul i orthanc (przy orthanc byl rowniez przedstawiony klucz do niej oraz staff sarumana). na trzeciej natomiast (najpopularniejsza, mam ja przed soba) widac minas morgul (pod nia 9 pierscieni nalezacych do nazguli oraz bialy ksiezyc symbolizujacy minas ithil) oraz orthanc (a ponizej biala reke - symbol sarumana). tolkien nie byl jednak zbyt zadowolony ze zmian w wydaniu... w jednym ze swoich listow narzeka, ze w obecnym stanie dwie wieze moga byc bardzo roznie interpretowane podsumowujac: oryginalny projekt okladki samego autora zaklada ze pod haslem dwoch wiez kryja sie orthanc i minas morgul... jakkolwiek inne interpretacje nie bede wielkim odstepstwem od prawdy
mam nadzieje ze to rozwieje niejasnosci... jesli ktos jest zainteresowany prosze o kontakt - postaram sie podac konkretne zrodla
_________________ v3rt (malpa) o2 (kropka) pl
---------------------------------------
v3rt on #perverts @ IRCnet
GG # 2143856 | ICQ # 164660564
Always look on the bright side of life
Ehh, chcialem sprowokowac do dyskusji ciekawej, ale niestety v3rt odrazu wszystko wyjasnil
Tak oczywiscie wszystkie jego przeslanki sa sluja tylko od siebie dodam:
W liście 140. czytamy
[quote=Tolkien]
The Two Towers gets as near as possible to finding a title to cover the widely divergent Books 3 and 4; and can be left ambiguous - it might refer to Isengard and Barad-dur, or to Minas Tirith and B; or Isengard and Cirith Ungol. -pg 170 The Letters of JRR Tolkien
[/quote]
Niebawem jednak w kolejnym liście pojawia się następująca wzmianka
[quote=Tolkien]
I am not at all happy about the title 'the Two Towers'. It must if there is any real reference in it to Vol II refer to Orthanc and the Tower of Cirith Ungol. But since there is so much made of the basic opposition of the Dark Tower and Minas Tirith, that seems very misleading. -pg 173 The Letters of JRR Tolkien letter #143
[/quote]
Faktycznie, wiele wyjaśniają okładki, które rysował Tolkien:
Wszystko zatem jasne...Dodam tylko, że jeśli chodzi o drugą część WP .... o jej treśc...dlatego opowiedziałam się za sojuszem dwóch wież - Barad dur i Orthanku ))
Pozdrawiam, Ireth
No walsnie, tu chyba nie ma jedoznacznej odpowiedzi...
wszak akcja toczy sie w sumie w Ortank i bardziej Cirith Ungol niz Minas morgul...
ale mnie zawsze to intrygowalo, jak czytalem pare lat temu, wiec postanowilem, ze moze taki topic rzuci nowe swiatlo, dla niektorych, na ten temat
nagg
A ja jak zwykle mam swoje zdanie, mnie sie wydaje ze chodzi o Minas Tirith oraz Minas Morgul nie mam pojecia dlaczego tak mi sie skojarzyly. Ale to ma cos wspolnego z Gondorem... tego jestem pewna... Wladcy nie czytalam dosc dawno i chyba czas zrobic powtorke z rozrywki. Bede wdzieczna temu kto mi powie co te wieze laczylo a wiem ze cos laczylo...
z mila checia...
tuz przed koncem drugiej ery Elendil i jego synowie wybudowali dwa miasta (Minas Anor i Minas Ithil) a w nich dwie blizniacze wieze (odpowiednio: Tower of the Setting Sun i Tower of the Rising Moon)
po zdobyciu Minas Ithil przez Nazgule M. Anor zostalo przemianowane na Minas Tirith, M. Ithil na Minas Morgul - tak wiec mialas racje... laczy je wspolna historia
Posted: Sun Feb 23, 2003 11:56 am Oj ludzie, ludzie...
Chciałbym wam coś zacytować. Ale wcześniej wyrażę zdziwienie, że nikt nie zrobił tego przede mną, ponieważ jest to fragment, który absolutnie wszyscy powinni znać i naprawdę nie trzeba było sięgać do tak wyszukanych metod, jak przedstawianie okładek narysowanych przez Tolkiena. Oto więc ten cytat:
„Na tym kończy się pierwsza część historii Wojny o Pierścień. Część druga nosi tytuł: „Dwie Wieże”, ponieważ ośrodkiem opowiedzianych w niej zdarzeń jest Orthank – warownia Sarumana – i Minas Morgul – forteca strzegąca tajnego przejścia do Mordoru; czytelnik dowie się z niej o przygodach wszystkich członków rozbitej już drużyny i o niebezpieczeństwach, z którymi się zmagali, póki nie nadciągnęły Wielkie Ciemności.”-J.R.R. Tolkien-Drużyna Pierścienia (sam koniec).
Pozdrawiam
Kirdan
Last edited by Kirdan on Sun Feb 23, 2003 3:02 pm; edited 1 time in total
Posted: Sun Feb 23, 2003 12:19 pm Oj burak, burak...
Burak wrote:
naprawdę nie trzeba było sięgać do tak wyszukanych metod, jak przedstawianie okładek narysowanych przez Tolkiena
najpierw sie czyta cudze posty, a pozniej obraza ludzi...
v3rt wrote:
podsumowujac: oryginalny projekt okladki samego autora zaklada ze pod haslem dwoch wiez kryja sie orthanc i minas morgul...
przeczytaj caly watek, przeanalizuj... i postaraj sie zrozumiec co to jest DYSKUSJA
Posted: Sun Feb 23, 2003 2:52 pm Re: Oj burak, burak...
v3rt wrote:
Burak wrote:
naprawdę nie trzeba było sięgać do tak wyszukanych metod, jak przedstawianie okładek narysowanych przez Tolkiena
najpierw sie czyta cudze posty, a pozniej obraza ludzi...
v3rt wrote:
podsumowujac: oryginalny projekt okladki samego autora zaklada ze pod haslem dwoch wiez kryja sie orthanc i minas morgul...
przeczytaj caly watek, przeanalizuj... i postaraj sie zrozumiec co to jest DYSKUSJA
Sorki jeśli kogoś uraziłem. Nie miałem takiego zamiaru. Po prostu bardzo zdziwiło mnie to, że nikt nie wpadł na coś tak oczywistego. W zasadzie nie powinienem nazywac nikogo burakiem. Zmieniłem już minimalnie treść tego postu, tak aby lepiej było widać, o co mi chodziło.
Jasne, że przeczytałem wcześniej cały wątek i jestem pełen podziwu dla Ciebie v3rt, że znasz dokładnie historię okładek Dwóch Wież.
Mój post był tylko po to, aby pokazać, że do tezy, którą udowodniłeś można było dojść prościej, a ja bardzo lubię proste rozwiązania.
Jeszcze raz przpraszam wszytskich, którzy mogliby poczuć się urażeni.
Dwie Wieże, zdecydowanie chodzi o wieże Orthank i Barrad-Dur. Jest to nowa powstająca potęga, przymierze między Mordorem a Sarumanem.
Można by również sądzić że chodzi o więże Minas Tirith i Minas Morgul. Ale one nie odgrywają tak ważnej roli w Dwuch Wieżach jak Barrad-Dur i Orthank.
ludzie... po raz drugi apeluje - czytajcie cale watki najpierw...
zgadzam sie z poprzednikami.. poza tym, nawet na ktrórymś z pierwszych trailerów było dokładnie powiedziane.. "sojusz dwóch wierz - saurona i sarumana" (czy jakos tak) - i obstaje przy tym.. chociaz, tak naprawde, my mozemy tylko dociekac, jedynie tolkien moze wiedziec to dokladnie
No wlasnei nie!
1) Zwiaston/film nie powinien jednak byc wykladnikiem, a wlasciwie zrodlem, do rozwiazywania jakiechklowiek problemow natury bardziej nieco zawilej
2) W Zwiastunie mowa byla o sojuszu Orthanc i Barad-dur, a nie O. i Minas Morgul
3) Nie wiem czemu ale odnosze wrazenie ze film tych dwoch miejsc nie roznicuje... ale to nie na ten topic temat
nagg
Posted: Mon Feb 24, 2003 8:32 pm Jak powiedział v3rt, czytajcie wątki!
Jeśli chodzi o tytuł książki, to jak już udowodniłem ja i v3rt, Tolkienowi chodziło o Orthank i Minas Morgul. Jeśli zaś mówimy o filmie (choć nie powinniśmy z uwagi na nazwę tego działu), to tam jest zupełnie co innego. Film ucina się przecież zanim Frodo dotrze w pobliże Minas Morgul, więc nie może o nią chodzić. Reżyser więc, nie chcąc zmieniać tytułu filmu, sprowadził go do Orthanku i Barad-dur, co jasno zademonstrował (jak tu już zauważono) w trailerze.
Mam nadzieję, że to już ostatecznie wyjaśni sprawę.
Posted: Tue Dec 09, 2003 7:35 pm
Tolkien chciał, żeby Wladca był wydany jako jedna ksiązka, a nie w trzech tomach. Zmusili go do tego wydawcy. Sam Tolkien był więc zmuszony do wymyślenia jakiegoś tytułu, ale właściwie nie był pewny, o które wieże chodzi.
A tylko w filmie NA PEWNO chodziło o sojusz Barad dur'u i Orthanku.
_________________ "Tolkien - był Gandalfem, Czarodziejem bez wieku kształtującym przeznaczenie wielkich królestw."
podsumuję i dopełnię wypowiedź mojego poprzednika, chociaż temat jest juz z lekka stary. Owszem Tolkien, był zmuszony do wymyślenia jakichś nazw dla trzech tomów. W książce nie jest powiedziane o które dwie wieże chodzi, tak naprawdę tytuł nic nie znaczy, bo został stworzony tylko dla wydania książki. W filmie chodzi o sojusz Barad-Dur i Orthancu. Ale TYLKO w filmie, bo w książce Saruman próbuje konkurować z Sauronem, w filmie zostaje jego sojusznikiem. Jest to właściwie ostatnia ważna informacja, chyba, że gdzieś się pomyliłem. Inaczej nie ma sensu dalej prowadzić tego tematu, bo wszelkie wąty zostały wytłumaczone, CHYBA, żE SIĘ GDZIEŚ POMYLIłEM, WTEDY KONTYNUACJA TEMATU MA JAKIŚ SENS.
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum