Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Wierza Saurona i Sarumana. Czyli Orthank i Barad Dur
I ja się z tym zgadzam (oczywiście nie z ortografią )
Ja to widze, jako kontakt między tymi dwoma. Saruman i Sauron posługiwali się Palantrilami, czyli istniał stały kontakt pomiędzy dwoma wieżami. Zresztą cała akcja roczy się wokół nich w tej części, a nie pozostałych wież-twierdz.
_________________ "Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu"
Posted: Thu Feb 15, 2007 10:51 am
Rozumiem, że wygodniej wam gdybać i snuć hipotezy niż przeczytać 2 posty z początku tego tematu... żebyscie się nie namęczyli z klikaniem, to wam zacytuję...
v3rt wrote:
trylogia miala wcale nie byc trylogia... Tolkien myslal raczej o 6 scisle polaczonych ze soba czesciach. to jego wydawca przeforsowal wydanie 3-czesciowe i poprosil aby autor wymyslil dla nich tytuly. z prozaicznego powodu malej ilosci czasu tolkien wymyslil tytulu takie, jakie wszyscy znamy. zaprojektowal takze okladki wszystkich czesci - w tym az 3 wersje okladki ttt. pierwsza przedstawiala barad-dur i minas tirith. druga minas morgul i orthanc (przy orthanc byl rowniez przedstawiony klucz do niej oraz staff sarumana). na trzeciej natomiast (najpopularniejsza, mam ja przed soba) widac minas morgul (pod nia 9 pierscieni nalezacych do nazguli oraz bialy ksiezyc symbolizujacy minas ithil) oraz orthanc (a ponizej biala reke - symbol sarumana). tolkien nie byl jednak zbyt zadowolony ze zmian w wydaniu... w jednym ze swoich listow narzeka, ze w obecnym stanie dwie wieze moga byc bardzo roznie interpretowane podsumowujac: oryginalny projekt okladki samego autora zaklada ze pod haslem dwoch wiez kryja sie orthanc i minas morgul... jakkolwiek inne interpretacje nie bede wielkim odstepstwem od prawdy
Oraz
nagg wrote:
W liście 140. czytamy
Tolkien wrote:
The Two Towers gets as near as possible to finding a title to cover the widely divergent Books 3 and 4; and can be left ambiguous - it might refer to Isengard and Barad-dur, or to Minas Tirith and B; or Isengard and Cirith Ungol. -pg 170 The Letters of JRR Tolkien
Niebawem jednak w kolejnym liście pojawia się następująca wzmianka
Tolkien wrote:
I am not at all happy about the title 'the Two Towers'. It must if there is any real reference in it to Vol II refer to Orthanc and the Tower of Cirith Ungol. But since there is so much made of the basic opposition of the Dark Tower and Minas Tirith, that seems very misleading. -pg 173 The Letters of JRR Tolkien letter #143
Faktycznie, wiele wyjaśniają okładki, które rysował Tolkien:
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum