Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Joined: 09 Jan 2004 Posts: 159 Location: wysłanniczka Gwiazd
Posted: Fri Jan 16, 2004 1:01 pm
A może Barad-dur i Orthank???
Możnaby przecież za główny wątek "Władcy Pierścieni" uznać wojnę z Sauronem i Sarumanem jako dwoma sojusznikami...
Dwie wielkie bitwy z dwoma niejako wrogami i obalenie dwuch wież- Barad- dur i Orthanku.
Ja sobie nie dawno ogladalem dodatki do TTT i tam bylo powiedzialne ze sam tolkien nie wiedzial o ktore wizeze chodzi a tytul jest taki bo wydawcy uparli sie aby wydac ja w trzech tomach. Czyli nie wiadmo o ktore wieze chodzilo mozemy miec jedynie swoje domysly i to ze w filmi ebyl to Orthank i Barad-Dur
_________________ "But long ago he rode away,
and where he dwelleth none can say;
for into darkness fell his star
in Mordor where the shadows are."
Posted: Fri Jan 16, 2004 4:44 pm
Eldereth wrote:
Moim zdaniem były to Minas Morgul i Orthanc, jednak gdzieś czytałem, że były nimi Barad-dur i Minas Morgul.
Pozastaje przy M. Morgul i Orthanc.
Też bym się do tego przychyliła Chociaż pasowałoby mi też Cirith-Ungol i Orthank. Tak na margienesie...problem poruszony w tym topicu został już rozwiązany :wink:
_________________ Spokój złoty i niesłychany
Pocałunki zielone jak paproć K. I. Gałczyński
Posted: Sun Jan 18, 2004 3:20 pm
Oczywiście, chodzi o Orthank i Barad-Dur. Nie przypominam sobie tego z książki, ale w filmie Saruman wygłasza zdanie brzmiące mniej-więcej tak: "I nikt nie oprze się sojuszowi dwóch wież" (nie chce mi się tego szukać w filmie). To wyjaśnia całą sprawę: Saruman jest władcą Orthanku, a Sauron rezyduje w Lugburz'u.
_________________ v3rt (malpa) o2 (kropka) pl
---------------------------------------
v3rt on #perverts @ IRCnet
GG # 2143856 | ICQ # 164660564
Always look on the bright side of life
Posted: Wed Feb 14, 2007 10:43 am
No raczej dwie wierze to: Wierza Saurona i Sarumana. Czyli Orthank i Barad Dur. Przepraszam ale posłużę sie cytatem z filmu: ,,nikt nie sprzeciwi sie sile Saurona i Sarumana oraz sojuszowi dwóch wierz(...)" TO chyba wystarczający dowód że chodzi o te dwie wierze
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum