Władca Pierścieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Główna: Władca Pierścieni, Hobbit, Zwiastuny
Katalog: Strony fantasy
Polecane: Opowieści z Narnii, Wiersze miłosne, NLP
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy
Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  Chat

Previous topic «» Next topic
Dlaczego Oko?
Author Message
Nazg 
Wodogrzmoty Rauros

Posted: Sat Dec 04, 2004 5:37 pm   

Otóż to :) . A Oczko na filmie było fajniusie o(^ ^)o, z tym się zgadzam :twisted: ...

Mati_00 
Upiory Pierścienia

Posted: Sat Dec 04, 2004 7:45 pm   

a czym mialbyc Sauron po stracie ciala? jak ktos to kiedys napisal UCHEM?....przeciez oko wlasnie jest tu po to zeby go przedstawic jako cos wszechmogacego...wszechwidzacego (bog sie dziwnie kojarzy)...

Platon

Ara:) 
Jaskinia Sheloby

Posted: Sun Dec 05, 2004 10:50 am   

Sauron nie był ani wszechwiedzący ani wszechmocny... Mylisz pojęcia. Bóg w świecie Tolkiena był tylko jeden - Iluvatar.
A czemuście się tak tego oka uczepili ? ;) Sauron mógł przyjąć właściwie dowolną postać. Mógł być np. podobny do Nazguli. Poza tym ...
Quote:

- (...) Pojawił się bowiem ktoś, kogo najbardziej lękałem się ujrzeć na czele nieprzyjacielskich wojsk.
- Czy... czy to sam Władca Ciemności?! - krzyknął Pippin, z przerażenia zapominając, gdzie jest i co mu wolno.
Denethor zaśmiał się z goryczą.
- Nie, jeszcze nie, mości Peregrinie! On zjawi się dopiero po zwycięstwie, żeby nade mną tryumfować. (...)

Czy wyobrazacie sobie wielkie oko, sfruwające do minas Tirith aby ponizyć Denethora :lol: :lol: Jak jakoś nie mogę ;)

EDIT:

No, normalnie, to mój 500 post :P :P:P:P:P Następny przystanek - 1000 :]
Last edited by Ara:) on Thu Dec 09, 2004 9:19 pm; edited 1 time in total  

Tamaya
Wodogrzmoty Rauros

Posted: Sun Dec 05, 2004 11:11 am   

Nie dam głowy czy w chwili obecnej czegoś nie przekreciłam, ale były coś mówione w WP, że w Mrocznej Puszczy pojawił się cień, więc czasem nie był okiem.

Mati_00 
Upiory Pierścienia

Posted: Sun Dec 05, 2004 1:42 pm   

no on jedynie kampil sie w swojej wiezy i tam siedzial jako oko...sarumanowi tez ukazywal sie jako oko w palantirze...byl duchem bo swoja cielesna postac stracil pod gora przeznaczenia...

Platon

Kiane 
Wieża Wartownicza Amon Sul

Posted: Fri Dec 10, 2004 10:24 pm   

Quote:
Czy wyobrazacie sobie wielkie oko, sfruwające do minas Tirith aby ponizyć Denethora Jak jakoś nie mogę

ej, to miało nastąpić dopiero po zwycięstwie, czyli po odzyskaniu pierścienia, a co za tym idzie również sporej części zawartej w niej mocy. Może więc do tego oka zdołałby jeszcze przyczepić jakieś pajęcze nóżki, żeby dotrzeć do Minas Tirith by tam napawać się widokiem pokonanego Denethora. Ogniste oko, staraszne i puste moim zdaniem znakomicie oddaje grozę jaką szerzy zło. A Niazgule niuchali nie pierścień a krew istoty, która go targała :P

Dany_b 
Rivendell, Dom Elrond'a

Posted: Wed Dec 29, 2004 3:13 pm   

Dobrze, że to nie był latająy mózg. Chociaż, kto wie ;) Nie wiadomo, jaką miał postać. Oko to najlepszy atrybut do pokazania przenikliwości i nieustającego nadzoru (oko bez powieki). A ogień oczyszczający z powłoki, która odsłania wszystkie słabości ducha.
Taki jest mój koncept.

Sznabomir 

Posted: Wed Dec 29, 2004 7:01 pm   

A ja mam prostszy: oko dlatego, że nos albo paznokieć by źle wyglądał.

Nimrodel 
Szara przystań

Posted: Fri Feb 04, 2005 4:01 pm   

Sznabomir wrote:
A ja mam prostszy: oko dlatego, że nos albo paznokieć by źle wyglądał.

hehe.. ah jo.. ;) ))

Własciwie to faktycznie.. Oko miało podkreślac te duchowość Saurona.. I zaiste.. Jesli Sauron miałby przenikac wszystko i wszystkich.. wiedziec co myslec.. czuja.. jezeli w ogole czuja oczywiscie :P to oko byłoby odpowiednia symboliką...
NO i oczywiscie.. Sauron z pewnoscia nie był wszechmogacy... :/ jesliby był to by zapobiegł zniszczeniu pierscienia :/ ale poniekad to był bogiem.. a raczej bóstwem.. wiec.. czemu nie :/

"Everybody lies"

Gregory House

http://wirtualni.wp.pl/uid,51845,wizytowka.html
http://madammewendy.bloog.pl

Milva 
Moriannon I Brama Mordoru

Posted: Sun Apr 17, 2005 5:26 pm   

Hmm...też często się nad tym zastanawiałam, i niestety nie doszłam do niczego nowego. Moze ten cytat w czymś pomoże:
David Colbert, Magiczny świat Władcy Pierścieni wrote:
DLACZEGO SAURON OBJAWIAł SIĘ JAKO POJEDY?‘CZE OKO?
Chociaż w WP jest kilka wzmianek o tym, że Sauron ma ciało( brak mu tylko palca, który został odcięty razem z Pierścieniem), zasadniczo pojawia się on w przerażającej formie wszystkowidzącego Oka. Frodo widzi Oko w Zwierciadle Galadrieli i przeraża go ono tak bardzo, że nie potrafi się poruszyć ani odezwać. Orkowie z Czarnej Wieży uzywają czerwonego oka jako swego znaku i mówią o Sauronie jako o Wielkim Oku.
CÓż JA WIDZĘ SWOIM OCZKIEM?... :)
W legendach roi się od jednookich bogów i demonów. Są to zwykle wersje bóstw Słońca z wcześniejszych mitów, takie jak egipski bóg Ra. Bogowie Słońca( i Księżyca) pojawiają się we wszyskich kulturach, od Mezopotamii po Amerykę.
często co jednoocy bogowie sa wszystkowidzący. Nie można przed nimi zachować niczego w tajemnicy, tak samo jak nie można uciec przed słonecznym blaskiem. Gollum unika światła Śłońca i Księżyca, ponieważ przypominają mu Saurona.
Nawet późniejsze wersje bogów Słońca często zachowują swoje pierwotne moce. Na przykład w legendach celtyckich bóg Balar ( Smile Tolkien wykorzystuje jego imię w nazwach zatioki i wyspy Balar) miał pojedyncze ogniste oko, które jednym spojrzeniem potrafiło niszczyć całe armie.
OKO ZA OKO?
Ważna rolę przy krztałtowaniu postaci Saurona odegrał pewien legendarny jednooki bóg, który pierwotnie był bogiem Słońca. jak wspomniano wczesniej ważnym źródłem inspiracji był tu dla Tolkiena Odyn, główny bóg mitologii skandynawskiej. Przy pisaniu Hobbita stał się on pierwowzorem czarnoksiężnika, który w końcu wyrósł na Czarnego Władcę z WP.
Spośród licznych opowieści o Odynie najważniejsza jest ta o utracie przezeń oka, ponieważ ujawnia źródlo jego mocy. Zawsze niespokojny i poszukujący nowej wiedzy i doświadczeń, odyn postanowił napić się z niezwykłej studni, zawierającej wszelką mądrość. Studni tej, znajdującej się u korzenia wielkiego drzewa podtrzymującego świat, strzegł olbrzym Mimir, który powiedział, że pozwoli Odynowi jedynie spróbować wody- da mu tylko jeden róg napełniony cennym płynem. Nawet za tę odrobinę Odyn musiał złożyć wielką ofiarę, poświęcając oko. Odyn zastanowił się przez chwilę i wyraził zgodę. Oddał oko, wypił wodę i , tak jak zamierzał, zyskał wiedzę która pomogła mu zostać największym z bogów Pólnocy. Często później pojawiał się jako starzec z jednym błyszczącym okiem.

Tak więc, czy Tolkien wzorował Saurona ( i jego oko) na mitologii Skandynawskieji i na Odynie ? hmm, :hmm:

Nienor
Członek Białej Rady

Posted: Sun Apr 17, 2005 8:10 pm   

Quote:
Tak więc, czy Tolkien wzorował Saurona ( i jego oko) na mitologii Skandynawskieji i na Odynie ? hmm,

hmm..no nie wiem... Wiadomo, że Tolkien czerpał z mitologii Skandynawskiej ale jakoś mało prawdopodobne wydaje mi się, że prototypem Saurona był Odyn. Po pierwsze Sauron to postać zdecydowanie negatywna, Odyn nie - Jest owszem bogiem wojny i wojowników ale także bogiem mądrości i poezji. On też stworzył czlowieka, mężczyznę z jesionu a kobietę z wiązu czy jakoś tak :hmm: , nieistotne. Jedyne co może się kojarzyć z Odyna z sauronem to to, że jednym z atrybutów Odyna był pierścień ( ale magiczne pierścienie występują często w poematach staroangielskich np). A jego atrybutami była też włucznia, łuk itp. Ja się na mitologii nordyckiej nie znam zbyt dobrze ale mimo wszystko konotacje saurona z Odynem są dla mnie grubo naciągnięte.
Tak szczerze powiedziawszy to dużo więcej z tej mitologii zaczerpnął Guy Gavriel Kay w Fionowarskim gobelinie - są i dwa kruki Odyna - Myśl i Pamięć i drzewo na którym powiesił się Pwyll, tak jak powiesił się Odyn, żeby poznać runy.

A dlaczego Oko. Dla mnie to jest jasne. Oko symbolizuje zmysł wzroku, zmysł wiodący u czlowieka i to jest pierwsza ważna sprawa. A jak powyżej twierdzi cytowany pan Colbert jest to również symbol wszechwiedzy co zresztą nie dziwi bo nawet jak nie znamy starożytnych mitologii ( choć nie wierzę, że ktoś z was nie widział oka Ra) to Bóg chrześcijański też jest symbolizowany przez oko.

Elsilwen 

Posted: Wed Jun 01, 2005 3:49 pm   

wiecie, ja gdzies czytalam,że za ktoryms razem przybrania postaci Sauros nie mial po prostu juz sily i tyle mocy na stworzenie sobie ciala. Pamietajmy, żę on swoja moc rodzielal tak samo jak Melkor.co za tym idzie- slabl na tym polu dzialania. W Pierscien tez coniecos wpakowal. Starczylo mu jej tylko na OKO :P

Poza tym - oko... Oko dlatego, ze widzial (wiedzial) co sie dzieje. No i macie racje - oko jest bardziej przerazajace niz ucho czy noga, choc noga moze kopnac np... :]
Oczy sa zwierciadlem duszy, a Sauros dusze mial przerazajacą i nieczysta. za pomoca wzroku mozna istote zahipnotyzowac, narzucic jej swoja wole . ;)

Co do wielu odnieien oka do symboli religijnych zgadzam sie rowniez. Bogowie w oczach ludzi przybierali postac oka - wszystko widzi, wszystko dostrzeze i ukarze za wystepki a za dobre nagrodzi.

A po kolejne - toż Sauros Pierdzionka szukal, moze dlatego oko mu sie ostalo, by go wypatrzyc po prostu ? ;)

Kiane 

Posted: Thu Jun 02, 2005 11:21 am   

ale, ale... no ja rozumiem że Oko, bo trza było wypatrzeć z daleka, tylko, ze moc czerpał Sauron z pierścionka nosząc go. Niech mnie ktoś oświeci, gdzie miał zamiar sobie go założyć pozostając Okiem? Chyba, że przewidywał podstępne przezieżgnięcie się, po znalezieniu zguby, w łapkę grożącą Śródziemu paluszkiem uzbrojonym w kółeczko :P :green:

Elsilwen 

Posted: Thu Jun 02, 2005 11:30 am   

ohh :P Może po prostu w Pierscionku zawarl tyle swojej mocy ze przywrocila by mu postac ? bardzo mozliwe- zreszta byl juz w posiadaniu 9 i 7...braklo mu tylko Jedynego i Trzech :P Jedyny mial mocy najwiecej wiec Sauroś by moc odzyskal w duzym stopniu.

Nienor
Członek Białej Rady

Posted: Sun Jun 05, 2005 8:37 am   

Kiane wrote:
ale, ale... no ja rozumiem że Oko, bo trza było wypatrzeć z daleka, tylko, ze moc czerpał Sauron z pierścionka nosząc go. Niech mnie ktoś oświeci, gdzie miał zamiar sobie go założyć pozostając Okiem? Chyba, że przewidywał podstępne przezieżgnięcie się, po znalezieniu zguby, w łapkę grożącą Śródziemu paluszkiem uzbrojonym w kółeczko :P :green:

Nie bądź taka dosłowna. To jest symbolika, to trzeba zinterpretowac a nie zastanawiać się czy Sauron miał palec czy nie.

Narmo
Rivendell, Dom Elrond'a

Posted: Sun Jun 05, 2005 10:56 am   

Skoro pierscien ciazyl Frodowi coraz bardziej pod koniec drogi to znaczy ze nabieral wiecej mocy,w koncu kiedy polaczylby sie z duchem Saurona,ten powinien w jakis sposob odzyskac cialo.

Kiane 

Posted: Thu Jun 09, 2005 10:21 am   

Nienor wrote:
Nie bądź taka dosłowna. To jest symbolika, to trzeba zinterpretowac a nie zastanawiać się czy Sauron miał palec czy nie.

jasne jasne :> ... i kto tu jest dosłowny? a znasz takie pojęcia jak ironia, czy poczucie humoru :green: ? trzeba było mjego posta "zinterpretować" a nie brać go aż tak dosłownie ;)

Mati_00 
Upiory Pierścienia

Posted: Mon Aug 14, 2006 1:35 pm   

Ale Sauron mial postac...Na naradzie ktos mowi...GAndalf albo Elrond chyba...tylko ze siedzial w swojej wiezy a za pomoca OKA obserwowal Srodziemie...ja tak to odczytuje...

Platon

Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You can attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to: