Władca Pierścieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Główna: Władca Pierścieni, Hobbit, Zwiastuny
Katalog: Strony fantasy
Polecane: Opowieści z Narnii, Wiersze miłosne, NLP
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy
Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  Chat

Previous topic «» Next topic
Czym Jest Dla mnie "Lord Of The Rings"
Author Message
Teluumen 
Czarna Otchłań Morii

Posted: Thu Feb 06, 2003 2:11 pm   Czym Jest Dla mnie "Lord Of The Rings"

Pytanie z pozoru banalne... Moze natomiast nie jest tak z sama odpowiedza...

PROGRAMMERS TEAM
|Teluumen|PRV.PL
BLOG

nagg 
Administrator

Posted: Fri Feb 07, 2003 3:10 am   

Nie, pytanie nie jest banalne! Jest bardzo trudne, zwłaszcza dla kogoś, kto naprawde to kocha...
Dla mnie jest przedewszystkim kawałem dziciństwa, pierwsza książką tak poważną... bramą która wprowadziła mnie w świat fantasy... dla mnie nie będzie lepszej książki, bo ta mni w dużym stopniu ukształtowała!
Bardzo podoba mi się pomysł z filmem. Bo miło sobie nareszcie zobaczyć to wszystko tak realne, czasami duuuużo bardziej kapitalne, niż sam sobie wyobrażałem. Książkę od deski do deski czytałem baaardzo dawno temu. Dlatego tym więcej mi to sprawia frajdy.

Poza tym mam nadzieję, że to przesłanie, że ta prosta zasada zwyciężającego dobra, w walce ze złem mnie jakoś pozytwnie, optymistycznie nastawia do świata...

nagg, uhhh 3:10 -:spie:!!!

PS, no a dla Ciebie? Czym jest dla Ciebie?

Teluumen 
Czarna Otchłań Morii

Posted: Sat Feb 08, 2003 7:17 pm   

Ksiazke przeczytalem kilka lat temu... Zaczelo sie na fascynacji fantastyka a skonczylo na przeczytaniu jego zrodla. Ksiazka stala sie jakby przewodnikiem mego myslenia, juz nic nie bylo takie jak wczesniej. Zmienilem przyzwyczajenia i zainteresowania. Elfy... Staly sie moimi aniolami i przeistoczyly sie w jedyny autorytet. Zaczalem sie interesowac sztuka, a w szczegolnosci grafika 3D. Muzyka oczywiscie zwiazana z klimatami gotyku, fantazji... Pewnego stylu New Age. Rewolucja w mysleniu! Totalna rewolucja... A teraz widac... podniecenie siegajace zenitu gdy widze kolejny film LOTR... Szkoda dalej gadac :)

PROGRAMMERS TEAM
|Teluumen|PRV.PL
BLOG

Cooler
Sielanka Hobbitonu

Posted: Sat Feb 08, 2003 8:33 pm   

:wink:

Przede wszystkim witam wszystkich, z racji że jest to moja pierwsza wypowiedź na tym forum.
No więc, czym jest dla mnie książka? Wziąłem się za nią dopiero po obejrzeniu 1 części "Władcy" i istotna w tym zasługa Teluumen'a, który mi ten pomysł podsunął :wink: Po przeczytaniu kilkudziesięciu stron, tak wkurzył mnie polski przekład(mimo iż był to ponoć ten najlepszy), że się przerzucilem na oryginał, czego nie żałuje.
Gdy kończyłem 3 część, to już robiłem listę kolejnych tytułów, z tym że narazie sprawa stanęła, gdyż chwilowo nie stac mnie na ich transport z UK :( , a polskich przekładów nie chcę nawet brać do ręki.

Książka wywarła na mnie duży wpływ, i wbrew obiegowej opinii uważam że ma bardzo głeboki sens powiązany z filozofią chrześcijańską. A że pieruńsko wciąga, to inna sprawa :D

Arwen
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Mon Feb 10, 2003 3:22 pm   

Czym jest dla mnie LotR?? Hm... To bardzo trudne pytanie...
Przede wszystkim ucieczką od codzienności... Ucieczką od realnego świata... Wydaje mi się, że LotR pozwala również "poszerzyć horyzonty"... Przecież to właśnie Tolkien jest uznawany za twórcę nowego gatunku w literaturze.

OXENO
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Tue Feb 11, 2003 1:08 pm   

Mna opanowała tak jak Golluma Pierscien , dla mnie to ucieczka od codziennosci cos co sie ukrywa w nas z dziecinstwa.....
Niby fantasy ale jak bardzo realne z nasza codziennoscia ?
Podobno jest kontynuacja WP , napisana przez jakiegos rosjanina , i podobno jest naprawde dobra , nie tak jak orginał bo tego nikt nie pobije

NLPowiec
Sielanka Hobbitonu

Posted: Wed Feb 12, 2003 9:30 am   Ksiazka jest wspomnieniem a film rozrywka!

Czym pewnie wywolam skrajne reakcje:

The Trojksiag + Booktriler[czytaj: Hobbit] :D
generalnie ksiazka jest symbolem magicznej mlodosci 14-16 lat [magia, inne swiaty, duchowosc, dobro i zlo, wybor drogi w zyciu, przygoda, marzenia] tyle z niej pamietam i dlatego nie bede do ksiazki jeszcze dlugo wracal - co nie zmienia tego ze dobrze jest iz Hobbit byl [nie wiem czy jest] lektura szkolna

The SuperLongMovie3in1 [czytaj:nieliczne polaczenie dobrego marketingu z sentymentalnym przeslaniem reazlizacji marzen czesci fanow totalnie nie sp...dolonym przez rezysera i cala reszte]
film dla mnie to rozrywka - oderwanie sie od rzeczywistosci [nie koniecznie szarej] tam jest poprostu przedstawiona POPROSTU inna wizja swiata - dajaca nam wszystkim wspolna platforme porownania. Rozumiem tutaj glosy oponentow na temat 'nie tak to ma wygladac' ale zobaczmy to z innej strony - teraz mozemy mowic o 'tej samie brodzie Gandalfa' lub proporcji wzrostu jego do Frodo itd.
dlatego film LotR jest dla mnie WIZUALIZACJA ksiazki pozwlajaca brac i czerpac rozrywke z bardzo dobrej ksiazki. Pamietajcie rowniez o tym ze umozliwia to kontakt z dzielem osobom ktore NIGDY nie przeczytaja 3 tomow oraz tym ktorzy czytac nie chca.

A sama idea - jest po prostu dobra metafora wielu spraw zyciowych w ktorych kazdy moze odnalezc cos dla siebie - a ci co tego nie lubia BOGU dzieki nie czytaja - a jak nie czytali to niech nie glosuja.

:) hehe - dla duchowosci i reinkarnacji:

NIE WIERZCIE w to ze Tolkien to wymyslil - on to poprostu wszystko widzial i to sa wspomnienia z jego poprzednich zywotow - on byl Gandalfem

:) hehe - dla fanow SF i swiatow rownoleglych:
Tolkien tylko zapisywal to co mu sie przysnilo [tak jak tablica Mendelejewa - ktora 'sie snila' :D 3 razy zanim Mendelejew ja zapisal]
a to co mu sie snilo to byl obraz swiata istniejacego rownolegle do naszego - dla tych co znaja teorie strun wydaje sie to byc oczywiste tak jak dla nas to ze ogladalismy i czytalismy ksiazek

pozdrawiam 8)

Nie liczy się ilość a jakość !!!

Oczywiście zależy to od kontekstu sytuacji ;)

# # # # # # # # # # # # # # # # # # # # #

MMagda
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Wed Feb 12, 2003 10:05 pm   

Wstyd się przyznać, ale LOTR przeczytałam baaaaardzo niedawno... - przedtem temat fantasy kompletnie nie nie interesował. Bez przeczytania nawet jednego rozdziału uznałam, że książka jest po prostu... głupia... - dużo osób (szczególnie w szkole) mówiło, że jest to naprawdę idiotyczne (Hobbit - lektura) i ja w to wierzyłam... Jednak moja nauczycielka od Polskiego namówiła mnie żebym zapisała się na Olimpiadę z Polskiego, gdzie jedną z wymaganych lektur był Hobbit...
Moja koleżanka zaczęła czytać Hobbita dużo wcześniej ode mnie i mówiła, że jest to baaaardzo nudna książka... Chociaż bardzo nie chciałam zabrać się do czytania... zaczęłam... Całego Hobbita przeczytałam w 2 dni (skończyłabym wcześniej, gdyby nie nauka, treningi itd.), bo wciągnął mnie jak mało która książka. Minęła olimpiada.... oczywiście nie przedszłam.... bo nie było żadnego tematu o Hobbicie.... ale nie żałuję tego że wystartowałam, bo dzięki temu zaczęłam czytać książki Tolkiena....
Zaczęłam uczyć się Tengwaru (mam problem z samogłoską "y" - nie wiem jak się ją zapisuje - wtłumaczeniu Ryszarda Derdzińskiego jest napisane że to "a" do góry nogami a na polskiej stronie o tengwarze są to dwie kropki... HELP!!), chociaż dawniej uznałabym kogoś, kto uczy się alfabetu elfów za głupiego...
POstanowiłam też przeczytać oryginalnego LOTR, bo chcę zobaczyć czym będzie różniła się Angielska wersja napisana przez Tolkiena od wersji Polskiej....
A w tej chwili zajmuję się szukaniem innych książek Tolkiena w Częstochowie... widziałam już 4 które niedługo kupię, jak tylko będę mieć trochę kasy :)
Hmmmmm.... Opisałam już całą swoją historię.... ;] a pytanie było zupełnie inne....
Czym jest dla mnie Władca Pierścieni?
Najwspanialszą książką na świecie... Książką przez którą zmieniły się moje zainteresownia... i książką którą przeczytam jeszcze vco najmniej 20 razy... po Polsku i Angielsku :)

Na tym kończę ten mój monolog :)

Demonspike
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Wed Feb 12, 2003 10:26 pm   LOTR to ksiażka...

... jak dla mnie bardzo ciekawa.Pomimo ze czytam ja w orginale ,zdaje sie naprawde wciagac.Troche nie przypada mi do gustu (tj.nie uwazam jej za boską) moze dlatego ze jestem wychowany na Conanie i fascynują mnie duzo agresywniejsze i bardziej brutalne opisy ,wiecej akcji.Mimo to LOTR warto przeczyrac chociazby po to zeby wiedziec co to jest.Hobbit nie jest wcale taki nudny,tylko trzeba sie rozkręcić:)
Zawołaj mnie....przyjde - QualinOloore
GG:1383216

Elfka 
Czarna Otchłań Morii

Posted: Sat Feb 15, 2003 6:19 pm   

Hmm... to jest trudne pytanie, ale jest do tego odpowiedź. Poprostu nie wiem jak to wyrazić słowami. Napewno jest to coś co jest inne od wszystkiego co nas spotyka na codzień. Wspaniałe krainy, przeróżne fantazyjne stwory.... i misja, którą mieli wykonać. Powiem szczerze, że bardzo bym chciała przeżyć takie coś i wędrować po przeróżnych krainach... ale to tylko marzenia niestety. Może nie odpowiedziałam zabardzo na to pytanie, ale reszte zostawie dla siebie... :wink:

NLPowiec -
"NIE WIERZCIE w to ze Tolkien to wymyslil - on to poprostu wszystko widzial i to sa wspomnienia z jego poprzednich zywotow - on byl Gandalfem"

:roll: :roll: :roll:

To hell.. And back and hell again.. I've gone

Fuin aure, dim aure, bragol du...

name44
Na Drodze Do Bree

Posted: Mon Feb 24, 2003 12:57 pm   

W "Harrym Potterze i komnacie tajemnic" jest taka scena kiedy Dobby nie pozwala Harremu wrócić do Hogwartu, a Harry mówi wtedy coś w stylu:
"I don't belong here. Hogwart is my home."
I tak jest ze mną kiedy rozglądam się dookoła - to po prostu nie jest moje miejsce, nie jest mój świat.
Naprawdę u siebie czuję sie tylko w Śródziemiu: jedząc jeden z wielu hobbickich posiłków przy kominku w ciepłej norce; pijąc duże:) piwo w The Prancing Pony; śpiewając z elfami pieśni w ich pięknej mowie; przy ognisku na Amon Sul; albo na murach Minas Tirith.
I wbrew pozorom nie jest to off-topic.

I amar prestar aen, han mathon ne nen, han mathon ne chae a han noston ned 'wilith.

Elentari
Wodogrzmoty Rauros

Posted: Tue Feb 25, 2003 4:39 pm   

Hmmm...Pomyśly...Dzięki tej książce polubiłam czytanie :oops: ,ale LotR nie jest dla mnie jedynie książka. To taka ucieczka od codziennych spraw do nierzeczywistego świata ,w którym dzieją się niecodzienne rzeczy. Między stronicami ksiązki znajduje się przystan :) , która przypomina mi ,że w każdym z nas jest dziecko :xmas: i każdy z nas ma trochę wyobraźni :dark: . Dla mnie ta ksiązka jest także światem do ,którego powracam w każdej wolnej chwili i ,w którym pozostaje na dłużej kiedy mam chandre :cry: . Dzięki temu dziełu żyje także marzeniami, ale one są nietoksyczne i widze bariere między bujną wyobraźnią a szarą rzeczywistością.

An si Tintalle Varda Oiolosseo ve fanyar maryat Elentari ortane ar ilye tier undulave lumbule...
Albowiem Varda, Królowa Gwiazd ,która je rozpala, uniosła nad Górą Wiecznobiałą swoje dłonie...

KOPARA
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Tue Feb 25, 2003 5:47 pm   

Ja wychowałem się na Władcy to moje dziećiństwo :wink:
Tolkien wprowadził mnie w świat fantazy i od przeczytania WP zaczełem szukać innych książek o podobnej tematyce.Czytałem różne książki jedne lepsze drugie gorsze ale to nie było to zawsze coś mi w nich nie pasowało.
A dlaczego? Bo przeczytałem Władce Pierścieni!!!

light_mEW
Na Drodze Do Bree

Posted: Tue Mar 11, 2003 10:05 pm   

Hmmmm ja dopiero co wziełam się za Lorda jeszcze rok temu nie lubiałam Lorda dpiero po opowieściach mojej kuzyny i po obejrzeniu filmu i przeczytaniu książki pożuciłam mange i anime dla LOTR Poków
NICI i Diddl nauce oraz harrego Pottera =]
Więc dla mnie są niczym więcej jak dobrą książką filmem z pięknym klimatem i czymś czego nie da się opisać ^^

Nimrodel 
Szara przystań

Posted: Wed Mar 12, 2003 3:21 pm   

Tak sie zastanawiałam jakis czas co tu napisac...
władca jest dla mnie niesamowita ksiazka której klimatu nie da sie powtórzyc ani powielic...
bynajmniej ja tak mysle.. 8)

"Everybody lies"

Gregory House

http://wirtualni.wp.pl/uid,51845,wizytowka.html
http://madammewendy.bloog.pl

*Arwen*
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Sat Jun 21, 2003 11:34 am   

Pytanie nie jest banalne, bo chodzi o odczucia subiktywne, Dla kazdego ksiazka, a raczej jej tresc jest zupelnie czyms innym. Kazdy wywiera z niej inne wartosci. <no ..pomijam tych co tylko kartkuja ksiazki ;D >
Dla mnie WP to opowiesc o zyciu Tolkiena, Oczywiscie posluguje sie on przeroznymi przenosniami, ale wydaje mi sie, ze on probuje pokazac w tej opowiesci siebie i swoje zmagania, Kazda postac ma w sobie czastke jego charakteru., Tak ja to odebralam;]

Beren 
Jaskinia Sheloby

Posted: Mon Jun 23, 2003 12:38 pm   

Dla mnie WP jest książką opowiadającą o historii śródziemia, świata pięknego w którym chciałbym mieszkać. Lecz jak na każdym świacie jest zło, które chce światem zawładnąć i Władca opowiada o walce dobra ze złem z której płynie wiele bardzo głębokich morałów, podpowiedzi co czynić.

Antoine de Saint-Exupery

p8ter
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Thu Aug 07, 2003 2:58 pm   

wladca pierscieni to dobra ksiazka, dobry film i dobra gra komputerowa jak tez dobry pomysl na gre RPG

Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You can attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to: