Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Właśnie przeczytałam kilka waszych wupowiedzi i prawie wszyscy piszecie że gollum był zniewolony przez moc pierścienia.zgadzam sie z tym ale tylko po czeęsci.Musicie pamiętać,że Bilbo i Frodo też mieli pieścień,ale jednak nie ulegli całkowicie jego mocy.Myśle że Gollum był nie tylko zniewolony,ale nawet troche szalony!!!Miał opsesje na punkcie Tego Jedynego.Z drugiej jednak strony cała historia pewnie skończyła by sie inaczej gdyby nie on.dzieki niemu sam i Powiernik dotarli do gory, przeznaczenia!Jesli chcecie pogadać o władcu to piszczie na mojego e-maila elka1721@op.pl.
Pozdrawiam wszystkich fanow.Elcia
Droga Elciu... czy wzięłaś pod uwagę ile czasu pierścień był u Golluma a ile u Bilba czy Froda? poza tym ci hobbici mieli Gandalfa, który ich przecież w jakimś stopniu ich wspierał...
_________________ Przede mną przepaść, zrodzona przez winę,
przez grzech Twój, Boże!... Ginę! ginę! ginę!
Jan Kasprowicz
Posted: Tue Mar 29, 2005 11:50 am
Czy Gollum był zły?
Oczywiście. Ale była to wina Pierścienia i tak do końca nie możemy winić za to Smeagola.
Nie zapominajmy, że to przecież dzięki niemu Pierścień został zniszczony i to Gollum w swoim zasłużonym stopniu uratował Śródziemie. Frodo mu wybaczył i ja także;).
Gollum nie był zły tylko słaby, ponieważ pozwolił by pierścień nim manipulował. Choć tak naprawde nikt (nawet Gandalf) nie jest na tyle silny by oprzeć się pierścieniowi. Bilbo oddając pierścień Frodowi w cześci oparł się pokusie, ale tylko dlatego, bo miał motywacje (Gandalfa ), czego Gollum nie miał co jest niejakim usprawiedliwieniem dla jego czynów. Z tego wynika (miało przynajmniej wynikać ) że Gollum nie jest zły tylko głupi...
_________________ "Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu"
Posted: Thu Mar 31, 2005 2:32 pm
Sądzę, że jest to jedna z takich spraw, których nie da się rozwiązać jednoznacznie. Już pisałam, że Gollum na pewno był słaby aczkolwiek nie mógł być nieskazitelnie dobrą posatcią, skoro w momęcie gdy zobaczył pierścień, rzucił sięna swojego towarzysza i go po prostu zabił. A nie wiedział, jak pierścień jest drogocenny, ani jego ojczyzna nie była w niebezpieczeństwie jak ojczyzna Boromira, który też przecież uległ urokowi pierścienia.
Mówi się, że człowiek jest z natury dobry ( no może zależy, chyba są teorie, które mówią coś wręcz odwrotnego) ale coś jednak sprawia, że niktórzy ludzie są bardziej podatni na zło. Są tego różne przyczyny. Mogą być przsiąknięci nienawiścią bo prześladowano ich w dzieciństwie. Nie wiemy czy Gollum był przesladowany w dzieciństwie bo nie to jest istotne we Władcy Pierścieni. Historai Golluma, a właściwie Smeagola zaczyna się dla nas w momęcie kiedy zobaczył pierścień. Myślę, ze to jest takie mejsce w książce, które każdy może zinterpretować na swój sposób ale nie da siętego obiektywnie stwierdzić.
O! ale jestem dziś produktywna! I do tego przeczytałam pół książki o renesansie!
Moim zdaniem golum nie był zły tylko pierścień który zawładną nim w takim stopniu że pod jego wpływem stał sie zły lecz kilka razy „kłócił się z pierścieniem” i z tego co mówił wynikało by że chce być dobry ale pierścień mu nie pozwala.
_________________ Kto rzuci wyzwanie i lud z pomroki wskrzesi zapomniene. Potomek tego któremu przysięgli w wyrocznej godzinie drzwi przekroczy na ścieżce umarłych.
Posted: Thu Dec 21, 2006 9:21 am
Mati, bo oddziaływanie Pierścienia zależało też o od cech charakteru i siły woli powiernika.
Nie wiem, czy Gollum na początku był zły, ale na pewno miał słabszy charakter i był chciwy. I to dlatego zabił Deagola. Pierscien wykorzystał jego słabosci pozniej. Bilbo był poczciwym, pogodnym hobbitem. Nie w głowie mu było mordowanie
_________________ Spokój złoty i niesłychany
Pocałunki zielone jak paproć K. I. Gałczyński
Posted: Thu Dec 21, 2006 4:04 pm
Dla mnie Gollum zawsze się kojarzy z Anakinem Skywalkerem Szlachetny i wogóle taki cukierkowy że fuj a po transformacji (jakie cudowne pokemonowe słowo ) w straszliwego Dartha Vadera żądny władzy i prawdziwy. Podobnie z Gollumem tylko on nie miał imperialistycznych zapędów
Posted: Thu Dec 21, 2006 4:33 pm
Mati_00 wrote:
Keira_Metz wrote:
zależało też o od cech charakteru
Keira_Metz wrote:
Bilbo był poczciwym, pogodnym hobbitem.
no właśnie, od cech charakteru...a więc Smeagol miał zły charakter...poza tym temat jest zły... GOLLUM BYł ZłY!!! pytanie brzmi, czy Smeagol był zły
Co to jest zły charakter?
Dzieci mają "zły charakter" jak się drą na środku sklepu albo kładą na chodniku i walą o niego rękami, bo im babcia nie chce lizaka kupić.
A moze zly charakter to zdolnosc zabijania z zimna krwia?
Nie wiem co to jest zły charakter. Tak samo jak nie wiem, co to dobry charakter.
Gollum był słaby. Może rozpieszczony? Niewychowany? Nieuświadomiony czym jest dobro a czym zło?
Wiemy o Gollumie b. malo, zeby go oceniac jednoznacznie w okresie przedpierscieniowym.
Posted: Fri Dec 22, 2006 1:58 pm
A kto zrobił to założenie, że Gollum jest zły?
Gdyby był zły, zabiłby Froda przy pierwszej okazji i zabrał mu Pierścień. On był opętany, zniewolony. Zaden sąd by go nie skazał, z powodu niepoczytalnosci
Posted: Fri Dec 22, 2006 2:36 pm
Bo Gollum był zły...a co? może był dobry? Był podstępny, i cały czas prowadził Hobbitów na śmierć...gdyby nie Sam to Gollum zabiłby Froda przy pierwszej okazji...
_________________ "Tylko martwi ujrzeli koniec wojny."
Cóż, może Gollum nie był zupełnie zły, ale miał do tego predyspozycje. Nadarzyła się okazja i Pierścień ją wykorzystał. Poza tym było chyba w książce wspomniane, że Gollum różnił się od pozostałych hobbitów, był samotnikiem. Nie miał zwyjaczajnych ludzkich odczuć, w odróżnieniu do Froda i Bilba, którzy czuli dla niego litość. Miał więc widać złe skłonności.
Poza tym wiódł jednak Sama i Froda na śmierć - przecież zaprowadził ich do jaskini Szeloby
Posted: Fri Dec 22, 2006 6:19 pm
Tu znów zaczynamy od początku: Czy wiódł ich do Szeloby bo był zły, czy dlatego, że go pierścień opętał?
Dla mnie Gollum jest postacią tragiczną. Nie da się powiedzieć czy był zły, bo był niepoczytalny, całkowicie zniewolony przez pierścień. Był trochę inny od hobbitów, ale czy to świadczy o tym, że był zły? Po prostu był słaby, a pierścień to wykorzystał.
_________________ "Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem Twojego życia."
Posted: Fri Dec 22, 2006 7:33 pm
Dlaczego ich wiódł do Szeloby? Bo chciał Go dla siebie, chciał ich zabić i odebrać Pierścień. Ale zrozumcie...my powinniśmy porozmawiać o Smeagolu, bo Gollum sam w sobie był zly
_________________ "Tylko martwi ujrzeli koniec wojny."
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum