Władca Pierścieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Główna: Władca Pierścieni, Hobbit, Zwiastuny
Katalog: Strony fantasy
Polecane: Opowieści z Narnii, Wiersze miłosne, NLP
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy
Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  Chat

Previous topic «» Next topic
Czy chcielibyscie miec Lorda jako lekture ?
Author Message
Glorfindel 
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Tue Dec 13, 2005 7:27 pm   

Lorda niekoniecznie ale Silma zamiast mitologii greckiej (którą już przerabialiśmy) to był by dobry pomysł :>

Keira 
Szara przystań

Posted: Tue Dec 13, 2005 7:43 pm   

Glorfindel wrote:
Lorda niekoniecznie ale Silma zamiast mitologii greckiej (którą już przerabialiśmy) to był by dobry pomysł :>

Fantastyczny wręcz. Nikt by tego nie przeczytał [uogólnienie, bo pewnie parę osób w roczniku by się przemogło :P ]. Częśc nauczycieli by pewnie nie zrozumiała. Inna częśc by potraktowała z przymruzeniem oka i niepowaznie. Garstka by się zachwyciła... tylko co miałaby z tym zachwytem zrobic?
Silmarillion jako lektura to byłaby swego rodzaju profanacja :]

B. Leśmian

Celebriana 
Na Drodze Do Bree

Posted: Wed Dec 14, 2005 9:07 pm   

No jak wszyscy mówią: zdecydowanie nie. Cała magia tej powieści wsiąkłaby. Do "przerabiania" takiej książki już trzeba mieć pewne doświadczenie z literaturą. Nie mówię o kilkakrotnym przeczytaniu "Ani z Zielonego Wzgórza" i innych lektur, ale o umiejętności wyczucia smaczku i akcji powieści, do czego jest potrzebne obejście się z dużą liczbą "trudniejszych" książek. Mimo wszystko Władca nie jest łatwą i lekką książeczką. A większość ludzi z naszych klas by odpuściło, nie czytało. Byliby prezerażeni taką ilością opisów i histori... Jeżeli zbierze się w mieście kilka fanatyków WP i innych fantasy, proszę bardzo! Można stworzyć kółko, na którym można by przerabiać takie książki. I to by było fantastyczne. Można się podzielić z innymi obserwacjami i stworzyć własne omówienia :D Ale i tak dla mnie najlepszym "omówieniem" jest "przerabianie" WP w ciszy i samotności, w samej sobie. Dopiero potem się tu przychodzi i dzieli wrażeniami :D

P.S. Mati_00, a jaką masz książkę??

Ancient spirits of the forest
Made him king of elves and trees
He was the only human being
Who lived in harmony
In perfect harmony

krawczan 
Wieża Wartownicza Amon Sul

Posted: Tue Jan 24, 2006 4:53 pm   

No masz rację.Hobbit tak.Ale WP jest tak naprawdę bardzo trudną książką.Zależy jak ją zrozumieć - czy jako porpostu opowiadanie przygodowe, czy jako książkę o życiu i wszystkimi jego aspektami(tylko zapisanymi poprostu w innej formie).Ale taki Habbit, albo inne opowieści Tolkiena(mówie o np."przygody toma bombadila" a nie o silmarilion!) - to czemu nie :green:

super_girl 
Rivendell, Dom Elrond'a

Posted: Wed Jan 25, 2006 7:27 pm   

KULT, nr 01/2002 wrote:
Nawet w Polsce smutnych lat osiemdziesiątych, "Hobbit" i "Władca Pierścieni" znajdowały się na liście lektur uzupełniających, na szczęście zapędy pedagogiczne pań polonistek ograniczały się do innych klasyków- analiza Tolkiena na lekcjach polskiego raczej zaszkodziłaby tym dziełom.

Trylogia lekturą?? Nie, nie i nie!! Po pierwsze: LotR to książka, którą każdy odbiera inaczej, którą każdy inaczej przeżywa. Poza tym to książka, którą się dobrze zrozumie samemu ją przeżywając, a nie omawiając na lekcji. Dla mnie LotR to książka-przyjaciel, a tu by miał być wystawiony na forum klasy. Po drugie: nie znam nauczycielek, które by wiedziały jak podejść do tego Dzieła, bo po prostu go nie rozumieją. I jak go tu omawiać?? Po trzecie: moja klasa nie przeczytała nawet "Opowieści Wigilijnej" (!!!) i jak tu oczekiwać, aby z chęcią zabrali się za LotRa?! Dla nich to przedmiot z papieru z ogromną ilością stron.

Milva wrote:
Kolejny powód : nauczycielka, która potratowałaby ta lekture z własnego punktu widzenia, wygadywałaby rzeczy, które dla mnie, Tolkienomana są bluźnierstwami.

Ta, dokładnie o to chodzi. Nauczycielki podchodzą do lektur jako porównania do rzeczywistości, w omawianiu lektur nie ma miejsca dla uczuć z nimi związaych.

Glorfindel wrote:

Dobry?? ;o Przecie Silmarillion to już klasa wyższa, przeznaczona dla maniaków Tolkiena, którzy chcą się dowiedzieć czegoś więcej o Śródziemiu. I klasa by miała to czytać?? :? Dobre. Będą czytali o czymś, o czym nie mają zielonego pojęcia, skoro LotRa nie czytali, a nawet jak czytali, to sami mogą sięgnąć po Sila.

Tak więc podsumowująco: nie widzę powodu, dla którego by LotR miał być lekturą. Pojawiły się takie głosy, że powinien być, ale bez argumentów. To, że jakąś książkę uwielbiamy, nie oznacza, że fajnie będzie ją omawiać, dlatego warto się zastanowić nad skutkami omawiania tej lektury, czyli m.in. zniechęcenie klasy. :balrog:

Fanka LOTR 
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Wed Jan 25, 2006 9:07 pm   

Ja tez jestem za "nie". Wiekszosc powodow juz wszysy podali; byloby przykro, gdyby ktos mial czytac LOTRA z przymusu a nie z wlasnej woli ciagniety ciekawoscia do srodziemia. Ja sama zdecydowalam sie na przeczytania LOTRA; nikt mi nawet nie polecal tej ksiazki, poprostu po obejrzeniu filmu tak mi sie spodobalo, ze postanowilam przeczytac. Ale moja siostra uwazala film za calkiem fajny, ale nie korcilo ja tak jak mnie zeby przeczytac ksiazke.
Co wiecej watpie zeby ludzie z mojego otoczenia w ogole ogladali LOTR'a. A jesli nie ogladali, to musieli by miec spora ciekawosc do trylogii, inaczej ksiazka bedzie nudzic. Z reszta wiadomo to od lat, ze ksiazki czyta sie najlepiej z przyjemnoscia, a nie wiem jak wam, ale mi lektury nie kojarza sie przyjemnie, byc moze przez to, ze sie je omawia w nieskoczonosc na polskim a mniej zainteresowani zasypiaja. Nie wiem co byscie czuli, ale zgaduje, ze byscie czuli zal do tych ktorzy by spali na polskim kiedy ktos czyta fragment trylogii na lekcji...

Mati_00 
Upiory Pierścienia

Posted: Sun Jun 25, 2006 11:59 am   

jest jeden powod dla ktorego chcialbym miec Lotra jako lekture...moja nauczycielka od polskiego...ona potrafi wyciagnac z tresci rzeczy o ktorych ja nie wiem...i ciekaw jestem czego bym sie dzieki niej dowiedzial...a co do klasy to przyznam ze mam chyba z 5 ludkow ktorzy "kochaja" WP tak jak ja :]

Platon

Nimloth 
Jaskinia Sheloby

Posted: Sun Jun 25, 2006 12:37 pm   

Mati_00 wrote:
jest jeden powod dla ktorego chcialbym miec Lotra jako lekture...moja nauczycielka od polskiego...ona potrafi wyciagnac z tresci rzeczy o ktorych ja nie wiem

Ale nauczyciele często nadinterpretują takie książki.

[ Dodano: Nie Cze 25, 2006 12:38 pm ]
Mati_00 wrote:
jest jeden powod dla ktorego chcialbym miec Lotra jako lekture...moja nauczycielka od polskiego...ona potrafi wyciagnac z tresci rzeczy o ktorych ja nie wiem

Ale nauczyciele często nadinterpretują takie książki. Zresztą, jakiś czas temu nauczyciele od polskiego stracili mój autorytet...
Dziwna rzecz z tymi rzekami i drogami.Widzi się je jak pędzą w nieznane i nagle nabiera się strasznej ochoty,żeby samemu też znaleźć się gdzie indziej,żeby pobiec za nimi i zobaczyć,gdzie się kończą...

Mati_00 
Upiory Pierścienia

Posted: Sun Jun 25, 2006 12:54 pm   

no ja nie mam jeszcze "urazow" co do nauczycieli...tak wiec...poza tym moja babka jest madra kobieta...a jesliby nadinterpretowala i gadala bzdury...to wtedy bym wiedzial...

Platon

Arwen1988 
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Tue Dec 19, 2006 8:58 pm   

Hmm osobiście chciałabym, aby WP był lekturą, mogłabym tą książkę czytać w kółko i gadać o niej . Więc byłabym wniebowzięta.

Beren 
Jaskinia Sheloby

Posted: Thu Dec 21, 2006 6:24 pm   

No, ale jak myślicie, ile osób z waszych klas przeczyta Władce? To jest zbyt długa książka jak na lekture. Jeszcze powiedzcie w której klasie chcielibyście to przerabiać? W podstawówce, gomnazjum, liceum?

Antoine de Saint-Exupery

Arwen1988 
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Thu Dec 21, 2006 8:02 pm   

Zdecydowanie liceum, czemu? Ponieważ sądzę, iż dyskusja na temat trylogii byłaby ciekawsza i żywsza. A i można by było doszukiwać się różnych szczegółów i powiązań z historią ..

Riatha 
Wodogrzmoty Rauros

Posted: Thu Dec 21, 2006 9:14 pm   

A ja sama nie wiem, czego bym chciała. Z jednej strony, miło byłoby przerabiać książkę, która mi się podoba. Ale na przykład moja nauczycielka (jestem w liceum) nie przepada za fantastyką. Przerabialiśmy z nią Wiedźmina, na nasze własne zyczenie. Nie dowiedziałam się nic nowego poza tym, że fantastyka jest 'be', jest literaturą masową itp (co, po części, jest oczywiście prawdą, nie przeczę). Poza tym, nie do końca wiedziała o czym ma mówić i omawiala nam Wiedźmina pod kątem baśni itp. udowadniając tym samym, że Sapkowski czerpał z wierzeń ludowych... coś w tym stylu. W każdym razie, nie byłam zachwycona tymi lekcjami.
Przeszkadzało mi jeszcze wertowanie mojego kochanego Wiedźminka i wyszukiwanie środków stylistycznych, którymi w danym fragmencie posłużył się autor. To zabija we mnie całą radość czytania. Zaczynam się zastanawiać, czy autor świadomie użył w tym i w tym miejscu porównania Homeryckiego aby zaakcentować znaczenie danej czynności/danego przedmiotu etc.
Wracając do tematu, przerabianie Władcy na lekcji, pod czujnym okiem polonistki, mogłoby zabić magię, którą przesycona jest ta powieść. ;)

Jan Kasprowicz

Keira 
Szara przystań

Posted: Fri Dec 22, 2006 1:57 pm   

W liceum nie ma czasu na przerabianie takich lektur.
U mnie wszystko leciało według klucza epokowego i na styk zdążyliśmy z programem.
To już prędzej rzuciłąbym Ainulindale w ramach porównania róznych wersji kosmogonii. To by, imho, było sensowniejsze. I mozna by to bardziej literacko i filozoficznie przeanalizowac ;)

B. Leśmian

Nimloth 
Jaskinia Sheloby

Posted: Fri Dec 22, 2006 2:54 pm   

No właśnie, Kei ma rację, w licku nie ma miejsca na dodatkowe lektury, zwłaszcza tak duże jak WP. My jak na razie ledwo nadążamy z przrobieniem tych obowiązkowych, przed chwilą był Werter i 4część Dziadów, zaraz potem Kordian, a teraz 3 część Dziadów się kłania....całe szczęście Potop przerobiliśmy juz w zeszłym roku i mamy jednego giganta mniej...
A nawet gdyby był na to czas, nie chcialabym przerabiac w szkole WP. Z tymi ludzmi, którzy w ogóle nie rozumieją istoty Władcy, dla nich to jest tylko "nieźle napisana, ale zupełnie zwykła opowieść o walce dobra ze złem"...
Dziwna rzecz z tymi rzekami i drogami.Widzi się je jak pędzą w nieznane i nagle nabiera się strasznej ochoty,żeby samemu też znaleźć się gdzie indziej,żeby pobiec za nimi i zobaczyć,gdzie się kończą...

Amarylis 
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Fri Dec 22, 2006 6:39 pm   

Zdecydowanie bym nie chciała WP jako lektury.
Po pierwsze: Jak wyżej. Zazwyczaj leci się epokami i w ostatniej klasie gdy jest XX wiek nie ma czasu na takie książki jak WP.
Po drugie: Ludzie do lektur podchodzą jak do zła koniecznego i na pewno mnóstwo ludzi wręcz zraziłoby się do Tolkiena bo "przecież to lektura.. " :/ Smutna prawda.
Hobbit w gimnazjum w zupełności wystarcza. :D

jankow 
Wieża Wartownicza Amon Sul

Posted: Sat Dec 23, 2006 8:05 pm   

nie zdecydowanie nie to by popsuło urok tej książki i większość ludzi myślałaby ile trzeba stron czytać dzienie żeby to skończyć w terminie

A-r-w-e-n 
Sielanka Hobbitonu

Posted: Tue Jan 02, 2007 6:11 pm   

Nie chciała bym!!!!!
Wszystkie lektóry są głupie i nudne (wyłanczając hobbita) nie chciała bym, żeby LotR też tak trafiło

[ Komentarz dodany przez: Keira: Wto Sty 02, 2007 6:45 pm ]
Ortografia...

Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You can attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version