Władca Pierścieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Główna: Władca Pierścieni, Hobbit, Zwiastuny
Katalog: Strony fantasy
Polecane: Opowieści z Narnii, Wiersze miłosne, NLP
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy
Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  Chat

Previous topic «» Next topic
Czy chcielibyscie miec Lorda jako lekture ?
Author Message
Milva 
Moriannon I Brama Mordoru

Posted: Tue Sep 06, 2005 3:19 pm   

W pierwszej klasie ( oczywscie gimnazjum ;) ) miałam do wyboru kilkanaście lektur. Wśród nich był właśnie Władca :/ Wolałam Krzyżaków. A Lotra nie wzięłam z trzech powodów. Pierwszy: ktoś inny zrobił to wcześniej, drugi : kiedy nauczycielka dowiedziała się, że czytałam go 18 razy, to mi nie pozwoliła :lol: , trzeci nie chciało mi się przedstawiać tej ksiazki bandzie idiotów, dla których Władca to tylko film, i nie rozumiejacych nic z tego co powiem, a ja przedstawiłabym to...inaczej :green: Klasa by się zanudziła, słuchając naukowych wywodów, które bym im pzredstwiała :P To amatorzy. Wcale nie miałabym ochoty na powtarzanie po raz setny tekstu w stylu "Książka opowiada o hobbicie, imieniem Frodo, który...blabla :? " Kolejny powód : nauczycielka, która potratowałaby ta lekture z własnego punktu widzenia, wygadywaaby rzeczy, które dla mnie, Tolkienomana są bluźnierstwami.. Niestety moja kochana klasa, po przedstawieniu ksiazki przez inna osobe, uznała, że chcą ją przeczytać. :evil: Przez blisko miesiąc musiałam znosic nauczycielkę, jej wymądrzanie się i męczenie mnie bezsensownymi pytaniami, na które musiałam odpowiadac juz po stokroć. Nie chcę Władcy na lekturę. Nigdy więcej.

elistir 
Jaskinia Sheloby

Posted: Fri Sep 09, 2005 4:20 pm   

Jako lektóre to raczej nie :P

A tak na poważnie to raczej nie. A już na pewno nie w liceum, i tak jest dostatecznie dużo roboty :lol: Co to, to nie ;)

zapalka 
Wieża Wartownicza Amon Sul

Posted: Mon Sep 12, 2005 12:49 pm   

Ja równiez nie chciałabym miec WP jako lekturę. Większość ludzi poprzez film traktuje WP jako komerchę. Także większość osób pewnie zninawidziło by ją. I poza tym, wolę pozostać oryginalna :) .

Keira 
Szara przystań

Posted: Mon Sep 12, 2005 3:22 pm   

Czy czytanie LotR jest takie oryginalne? :? Nie sądzę... To trochę taka megalomania - jestem cool i niezwykła, bo czytałam taką ksiązkę. I trochę egoizm ;) - po co inni będa ją czytać, skoro wtedy stracę na "oryigalności". Czytanie LotR jest dosyć popularne ;)

Ja osobiscie nie chciałabym tekstów Tolkiena jako lektur z prostej przyczyny - przerabianie ich w szkole raz, że zabiłoby magię, bo rozłozonoby je na częsci pierwsze, niekoniecznie z uwzglednieniem racji Mistrza, dwa - do lektur zwykle podchodzi się jak do zła koniecznego, niewiele wspomina się naprawdę dobrze, a zrazenie kogos do LotRa mozna uznac za zbrodnię 8) Trzecia sprawa, to kwestia jak ją przerabiac? 3 grube tomy na 3-4 lekcje? To się mija z celem. Omawianie po łebkach jest bez sensu, a na zgłębienie ksiazki nie ma czasu ;)

B. Leśmian

zapalka 

Posted: Mon Sep 12, 2005 5:37 pm   

Nie zrozumiałas mnie...
Cgodzi mi o to, że ludzie uważają, że LOTR to komercha, pospolita książka bo miała ekranizację. Nie dostrzegą w ni magii. nie dostrzegą jej uroku. Właśnie o to mi chodzi, że wiekszośc ludzi podchodzi do lektur z negaztywnym nastawieniem. Lub z niewłaściwym. I o to mi chodzi. To jest powód, dla którego nie warto przerabiać "Władcy". No i Keir ama rację - nie da sie LOTR'a omówić po łebkach.

Keira 
Szara przystań

Posted: Mon Sep 12, 2005 6:00 pm   

Nie wiem, czemu mi tłumaczysz swojego posta w punktach, których nie poruszałam ;) Objaśnilas mi fragment:
zapalka wrote:
Większość ludzi poprzez film traktuje WP jako komerchę. Także większość osób pewnie zninawidziło by ją

Jest on dla mnie jasny i zgadzam się z nim, choc nie wiem, czy LotR ma opiinę aż tak komercyjnego ;)

Ja zas odniosłam się do:
zapalka wrote:
I poza tym, wolę pozostać oryginalna :D

:)

B. Leśmian

zapalka 

Posted: Mon Sep 12, 2005 9:26 pm   

Ja pozostaje przy tym, co napisałam. Tamten post był dopełnieniem wcześniejszego i Twojego, i jakby bardziej wyjaśnienia o co mi chodzi.
Pozdrawiam.

Aragorn_2
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Sat Oct 29, 2005 6:52 pm   

Było by super gdyby WP był jako lektura.(ale tak nie jest) :( Szkoda że tylko hobbit jest jako lektura.Ale było by fajnie okolo 2 tygodnie przerabiania WP. 8)

Keira 
Szara przystań

Posted: Sat Oct 29, 2005 11:07 pm   

E tam. Lotr jako lektura zabiłoby jego magię. Do lektur z załozenia podchodzi się z niechęcią i się ich nie czyta :P
A przerabianie go w wielu przypadkach byłoby nadinterpretacjami. Już widzę te tematy lekcji: "Wpływ II wojny swiatowej na rozkłąd sił w Wojnie o Pierscien" itp. Makabra, odarcie LotR z magii, demitologizacja itd.

B. Leśmian

Świr 
Mallorny Lothlórien

Posted: Sun Oct 30, 2005 7:23 pm   

pewnie żebym chciał, zwykle większość lektur szkolnych jest daremna... ale jak by LOTR był za lekture to jak znam życie mało osób by przeczytało bo jest za długi:)

Mortai 

Posted: Tue Nov 08, 2005 3:08 pm   

FAjnie by było...
Ale jednak NIE.
Z powodów wymienionych wyżej. Co prawda u mnie w klasie kilka osób lubi twórczość Mistrza Tolkiena (jedna nawet kocha {to chyba ja...:)}). Kilka przeczytałoby jakby trzeba było, kilka poszukałaby strzeszczeń (BLEE...)(albo poprosiłaby o to mnie:)). A reszta by nie przeczytała.
Czytałem gdzieś, że Władca Pierścieni jest lekturą uzupełniającą do 2 klasy gimnazjum...

Impuls 

Posted: Thu Nov 10, 2005 4:38 pm   

Nie. Nie jestem aby była to lektura. A dlaczego??Z prostych powodów : z reguły lektur się nie czyta, a tylko streszczenia, a przecież to bezsens omawiać taką ksiażkę, gdy tylko parę osob w klasie przeczytało całą jej zawartosć. Więc wyszłoby na to, że tylko nauczycielka i te parę osob wiedziałoby coś z lekcji, reszta klasy kojażyłaby tylko film, ze jest tam jakaś walka dobra ze złem, to po prostu by zabiło tak wspaniała książkę. Nikt nie chciałby czytać tak grubego tomiska podczas gdy jest pełno nauki, a przecież gdyby Wladca miał być lekturą to tylko w liceum i to na profilu rozszerzonym językiem polskim. Ale dlaczego nawet oni mieliby to czytać?? Czy coś z Wladcy miałoby sie przydać na maturze??Oczywiście, ze nie!Być może, ( w co bardzo wątpie) byloby jakieś pytanie, ale takie ogólnikowe, o czym to w ogóle jest, wiec przydałoby sie coś wiedzieć, no ale to tego nie trzeba czytać całej książki tylko wybrany fragment. W moim podręczniku z pierwszej klasy były fragmenty z Sillmariliona i Wladcy, no ale to tyle i mam nadzieję, ze tyle pozostanie.

Keira 
Szara przystań

Posted: Thu Nov 10, 2005 5:03 pm   

Na maturze nie ma pytań o treść ksiażek ;) Są analizy. Gdyby LotR był lekturą w LO to istniałoby prawdopodobienstwo na temat z analizą LotR, w co wątpię i tak ;) A do analizy innych tekstów jest nieprzydatny.

B. Leśmian

Drizzt 
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Sat Nov 12, 2005 1:34 pm   

Sam nie wiem... WP chyba trochę za długi na lekturę i nie chciało by mi się czytać na czas. Ale Hobbit wg. mnie powinien być lekturą, tak dla odmiany od tych wszystkich nudnych smutów. Teoretycznie to on lekturą jest, ale prawie żadna szkoła go nie przerabia. No ale sami wiecie... trzeba się zajmować prawdziwymi dziełami...
np. "Syzyfowe Prace" to książka której nigdy nie zapomnę, bo tylko przy niej udało mi się usnąć (!), co nie jest takie łatwe gdy się czyta.

Mati_00 
Upiory Pierścienia

Posted: Sat Nov 12, 2005 5:19 pm   

Jezu Chryste...a ja ostatnio zauwazylem za mam fragmenty WP w moim podreczniku od polskiego... moment z zabiciem Krola Nazguli, oraz motyw z Silma...mam tez fote Arweny :D ..

ps. juz sie boje tych glupich pytan i zagadnien na lekcji

Platon

Lady Of Orthank 
Lady Sith

Posted: Sat Nov 12, 2005 7:21 pm   

Drizzt wrote:
Teoretycznie to on lekturą jest, ale prawie żadna szkoła go nie przerabia. No ale sami wiecie... trzeba się zajmować prawdziwymi dziełami...

Masz poglądy, jakie moje obie polonistki.. Mocy...

Osobiście byłabym w siódmymy niebie (o ile by mnie wpuścili), gdybyśmi mieli omawiać WP. Nie można tego jednak powiedzieć o większej liczbie osób z mojej klasy, bo oni by nawet nie zrozumieli tytułu, obejrzeli film i uznali za nic niewarte coś...

Pamiętam jak mnie wcięło, gdy w opracowaniu lektur do pierwszej klasy gimnazjum znalazłam dwa rozdziły z Silmarillionu. Aż podskoczyłam z radości, ale i tak nie omawialiśmy... Heh...
Podobnie było z Hobbitem. Wiem, że młodsza klasa go miała, nawet robiła plakaty, co wisiały cały rok (wchodzisz do klasy, a tu wisi plakat z czymś, co prawdopodobnie miało być Smaugiem)...

TO WSZYSTKO WINA MUNDURÓW! *___*

Drizzt 
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Mon Nov 14, 2005 6:22 pm   

To była IRONIA, to nie są w żadnym wypadku moje podlądy człowieku :lol: Jakbym myślał w ten sposób to bym nawet nie zaglądał do tego forum tylko... nie wiem, na jakąś stronkę fascynatów Prusa, czy żeromskiego ;]

Lady Of Orthank wrote:
1. A skąd wiesz, że jestem człowiekiem?...

Z tego co wiem inne rasy nie mają dostępu do internetu :]
Last edited by Drizzt on Mon Nov 14, 2005 7:58 pm; edited 1 time in total  

Lady Of Orthank 
Lady Sith

Posted: Mon Nov 14, 2005 7:37 pm   

Drizzt wrote:
To była IRONIA, to nie są w żadnym wypadku moje podlądy człowieku :lol: Jakbym myślał w ten sposób to bym nawet nie zaglądał do tego forum tylko... nie wiem, na jakąś stronkę fascynatów Prusa, czy żeromskiego ;]

1. A skąd wiesz, że jestem człowiekiem?...

2. Pomyślałeś, że to też mogła być ironia, a nawet więcej: zapuszkowany sarkazm...

No dobra to był offtopic i co tego :green:

TO WSZYSTKO WINA MUNDURÓW! *___*

Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You can attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version