Władca Pierścieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Główna: Władca Pierścieni, Hobbit, Zwiastuny
Katalog: Strony fantasy
Polecane: Opowieści z Narnii, Wiersze miłosne, NLP
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy
Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  Chat

Previous topic «» Next topic
Czemu wiekszosc osob najbardziej lubi elfy?

Czy ty też najbardziej lubisz elfy?
No pewnie elfy są najlepszym ze wsztstkich ras :)
47%
 47%  [ 26 ]
Czy ja wiem, lubie elfy, ale sa inne o wiele fajniejsze rasy...
30%
 30%  [ 17 ]
Jak dla mnie to elfy są przereklamowane :(
21%
 21%  [ 12 ]
Voted : 28
Total Votes: 55

Author Message
Elanor
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Tue Mar 04, 2003 10:06 pm   Czemu większość osób najbardziej lubi elfy?

Przeczytałam wszystkie posty na temat: Ulubiona rasa. Ku memu zdziwieniu największą popularnością ciesza się elfy. Dodatkowe codziennie w szkole słysze wzdychanie Elentari do zdjecia Legolasa. Spwierdziłam, ze to jest jakas "elfo-fobia". Czy moze ktoś ktoś z was wytłumaczyć mi skąd to się bierze.

Zapraszam do odpisania! :wink:
Last edited by Elanor on Wed Mar 05, 2003 9:40 am; edited 1 time in total  

nagg 
Administrator

Posted: Tue Mar 04, 2003 10:39 pm   

Z ludzkiej miłości do doskonałości... :dark:
nagg

Nimrodel 
Szara przystań

Posted: Wed Mar 05, 2003 12:28 pm   

dokładnie :)
Ludzie nie mogą byc az ..tak'' idealni ...

"Everybody lies"

Gregory House

http://wirtualni.wp.pl/uid,51845,wizytowka.html
http://madammewendy.bloog.pl

Elanor
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Wed Mar 05, 2003 2:20 pm   

Ale czy to twoim zdaniem znaczy, że elfy są idealne? Ja jednak nadal nie kapuje skąd to się dokładnie bierze. :wink:

Elentari
Wodogrzmoty Rauros

Posted: Wed Mar 05, 2003 2:21 pm   

Nagg- ale ci sie zrymowalo. Elanor ja cie zabije. Udusze. Spytalabym Cie czy w szkole jestes tak samo wkurzające ,ale nie zrobie tago bo znam odpowiedz. Wszystko to jak powiedzieli ci przede mna dazenie do udoskonalenia siebie. Ludzie chca byc tacy jak elfowie (niesmiertelnosc, szlachetnosc, pieknosc).

-------

Elanor: A nie sa? Przeciez wszystko co one posiadaja to dobre cechy.

gg: 3453192

Arwen
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Wed Mar 05, 2003 6:00 pm   

Elentari wrote:
Nagg- ale ci sie zrymowalo. Elanor ja cie zabije. Udusze. Spytalabym Cie czy w szkole jestes tak samo wkurzające ,ale nie zrobie tago bo znam odpowiedz. Wszystko to jak powiedzieli ci przede mna dazenie do udoskonalenia siebie. Ludzie chca byc tacy jak elfowie (niesmiertelnosc, szlachetnosc, pieknosc).

-------

Elanor: A nie sa? Przeciez wszystko co one posiadaja to dobre cechy.

Mam do Ciebie pytanie Elentari... Czy naprawdę sądzisz, że każdy z nas chciałby być nieśmiertelny?? Piszesz, że ludzie chcą być tacy jak elfowie... że elfy posiadają same dobre cechy... Ale czy nieśmiertelność zalicza się do nich? Zastanawiałaś się nad tym, że to może być dla nich przekleństwem?

Elentari
Wodogrzmoty Rauros

Posted: Wed Mar 05, 2003 6:32 pm   

Moze napisalam to nie dokonca zastanawiając się nad odpowiedzia. Dla mnie niesmiertelnosc w tych czasach bylaby tak jak mowisz przeklenstwem, jednak twierdze ,ze wiekszosci elfow odpowiadalo to. Oczywiscie ,ze nie szystkim. Przeciez ze smutkiem patrzyly na rozwoj wydarzen w Sródziemiu, kiedy wiedzialy jak bylo kiedys. jednak wszyscy razem w spokoju, milosci i przyjazni ,zyjacy na Zachodzie uwazam ,ze byly szczesliwe. Tak jak oni moglabym zyc ,ale tutaj raczej nie. Przeciez nie chcialabym patrzec jak wszyscy których kocham ,lubie i szanuje umieraja. To by bylo straszne. Widzialabym co sie dzieje ze swiatem. I zylabym (jesli zaistnieje takie zdarzenie w przyszlosci) w czasie wszystkich wojen i innych tragedii do konca swiata. Moje oczy takze widzialyby jak gasnie Slonce, a na pewno wtedy bym byla zrozpaczona. A co dopiero by bylo jakbym zostala sama na tym swiecie ,ktorego juz niedlugo nie bedzie? Nie wole o tym nie myslec.

Nimrodel 
Szara przystań

Posted: Wed Mar 05, 2003 6:50 pm   

Największym pragnieniem ludzi było zdobycie nieśmiertelności jednak było to dal nich nieosiągalne i niemożliwe do zdobycia.
Oczywiscie elfowie mieszkający w nieśmiertelnych krainach zyły tam w radości , wśród swoch pobratymców .Nie zaznały tam smutku.
Poza nimi elfowie mogli odczuc smutek i na wskutek tracenia bliskich ludzi i chciały być tak jak ludzie.Śmiertelnikami o krótkim życiu .
Arwena sama powiedziała wfilmie ze wolałaby przeżyć jedno życie z Aragornem niżeli wiele żyć samotnie.I wybrała sćiezkę swego losu.
Porzuciła nieśmiertelnosc dla Aragorna.Poświeciła sie dla niego , bo wiedziała ze gdy tego nie zrobi on kiedys umrze i ona nigdy go już nie ujrzy... :cry:
Chociaż wiekszośc elfów myśli ze śmiertelnośc to przekleństwo ludzi , ale i czasami to moze byc dla nich jedynym wyjsciem...

"Everybody lies"

Gregory House

Elanor
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Wed Mar 05, 2003 7:26 pm   

Czy chcielibyście być niesmiertelni jak elfowie?

Elfka 
Czarna Otchłań Morii

Posted: Wed Mar 05, 2003 7:50 pm   

Elanor wrote:
Czy chcielibyście być niesmiertelni jak elfowie?

Hmm... tak i nie. W sumie to jak by nikt inny tak nie miał, to raczej nie. Bo wszyscy moi przyjaciele by odeszli i zostałabym sama... bez nikogo.
Ale czy tak czy tak. Raczej nie. Bo i tak nie spełnią się moje aktualne marzenia. To po co tak tu tkwić bezczynnie... To jak już odejdę, to moje marzenia się spełnią w pewnym sensie... tylko, że w nich mnie nie będzie. Ale... w sumie to jak bym miała słyszec, że nadejdzie mój czas... to co ja pocznę wtedy? Ogarnie mnie strach i wogóle. Nie będę chciała opuszczać tego co jest mi kochane... może troche pogmatwanie to wyglada, ale nie znajdę innych słów...

To hell.. And back and hell again.. I've gone

Fuin aure, dim aure, bragol du...

Elentari
Wodogrzmoty Rauros

Posted: Wed Mar 05, 2003 8:44 pm   

Na to pytanie odpowiem tak jak w mojej poprzedniej odpowiedzi. Zalezy czy w Sródziemiu czy teraz. Bo jesli teraz to raczej nie. Nie chcialabym. na pewno po pewnym czasie bylabym samotna, a nikt chyba tego nie lubi. Jeszcze jakby kazdy kogo spotkam mi powtarzal ,ze mam szczescie ,ze jestem nieśmiertelna. Jejku to bylby horror. Kiedy bym kogos spotkala na pewno pomyslalabym ,ze przezyje ja, strace i zostane sama tak jak to juz sie dzieje od woelu lat. jesli zas chodzi o bycie niesmiertelnym w niesmiertelnych krainach to odpowiem tak- chcialabym. a wy nie?

Elfka 
Czarna Otchłań Morii

Posted: Thu Mar 06, 2003 7:32 am   

Hmm... w Środziemiu... może i tak, ale tez moze i nie. W sumie tam by było podobnie. Chociaz inni tez by tacy byli. Nie wiem, nie wiem jak to jest, bo nigdy takiego czegoś nie było i nie widziałam jak to jest...

To hell.. And back and hell again.. I've gone

Fuin aure, dim aure, bragol du...

Nimrodel 
Szara przystań

Posted: Thu Mar 06, 2003 9:52 pm   

hmm...
w sumie to tak bo by się i dłużej pozyło i więcej zobaczyło cudów na świecie;)
Ale jeśli juz chodzi o kwestię zycia wsród ludzi to zupelnie zgadzam się z elentari.
Cięzko by było żyć , w smutku po stracie bliskieh osoby, a taki smutek by praktycznie nie ustępował bo zycie ludzi , dla elfów jest jak chwila która przemija .

"Everybody lies"

Gregory House

Teluumen 
Czarna Otchłań Morii

Posted: Thu Mar 06, 2003 11:39 pm   

Dlugowiecznosc...Rzecz nieslychana i tak wszystkich podniecajaca... Nie dziwie sie czemu. Tyle mozliwosci, tyle nowych drog, horyzontow i przedewszystkich sytuacji do doznania. Nieslychane... Ale niestety zycie czlowieka jest obliczone przez "kogos" co do sekundy i nie ma przewidywanej dlugowiecznosci w tym zbiorku. Czlowiek nie jest wychowywany tak ze ma przed soba setki lat zycia przez ktore moze doswiadczac otaczajacego go swiata. Dlaczego nasz swiat jest taki piekny? Bo Ludzie zyja tak krotko ze nie maja czasy wszystkiego zobaczyc i tej wiedzy przekazac. Dla nastepnego pokolenia te same rzeczy sa piekne i nowe. Pamietam odcinek The X-Files w ktorym fotograf "polowal" na smierc. Mianowicie kiedys zostal "ominiety". A teraz paniecznie szuka smierci by jego takze zabala. Zycie czlowieka ma maxymalnie do ok 130 lat. Ni wiecej. I chyba nie ma potrzeby jego przedluzac. Teraz mamy czasem wraznienie ze czas idzie bardzo szybko i czasem nie potrafimy nadzac za nim. Rzeczy, ludzie tak szybko odchodza, wszystko dookla nas przemija. I chyba najwiekszym szczesciem bylo by dobrze wykozystac ten czas. Bo jest on tylko nasz... (przypomnijcie sobie zakonczenie FOTR)

PROGRAMMERS TEAM
|Teluumen|PRV.PL
BLOG

Nimrodel 
Szara przystań

Posted: Fri Mar 07, 2003 11:47 am   

Tak , tak życie przemija szybko i nim się obejrzymu nasze zycie będzie sie chyliło ku zachodowi...
Zycie jest krótkie a większośc ludzi nie potrafi go docenić i korzystać z niego...

"Everybody lies"

Gregory House

Mithrandir
Webmaster

Posted: Sat Mar 08, 2003 3:53 pm   

Cóż, a możla lubić jednocześnie elfów i krasnoludów? Szczerze mówiąc jestem fanem obu tych ras, choć osobiście sądzę, że Tolkien najszczodrzej obdarzył ludzi - kiedy się zmęczą mogą po prostu odejść i nie są tak jak długowieczne rasy zmuszone, by na przekór wszystkiemu trwać.

---------------
GG: 1285696

Elentari
Wodogrzmoty Rauros

Posted: Mon Mar 17, 2003 4:18 pm   

To wszystko jest takie smutne :cry: , choć może i nie. Mozeto ,że uważam nieśmiertelność za dar wywodzi sie z dalekimi otchlaniami mojej glowy. Moze po prostu boimy sie wszyscy smierci, ktora uwolni nas od ciezaru ,ale i także daru życia. Sama nie wiem. Troszke moze odbiegliśmy od topicu ,ale warto bylo sie zastanowic nad przyszloscia i glębszymi sprawami.

Nimrodel 
Szara przystań

Posted: Sat Mar 29, 2003 12:58 pm   

Elfy sa takie wrażliwe na piekno ....
Ludzie lubią elfy bo nie maja takich cech jak one.Wiekszosc ludzi jest gwałtowna ale wiekszosc elfów spoojniejsza i mysla o przyszłosci i o tym co moze sie zdarzyc.. O śmierci o życiu ale to one rządzą swoim życiem nie my..

"Everybody lies"

Gregory House

Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You can attach files in this forum
You can download files in this forum