Władca Pierścieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Główna: Władca Pierścieni, Hobbit, Zwiastuny
Katalog: Strony fantasy
Polecane: Opowieści z Narnii, Wiersze miłosne, NLP
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy
Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  Chat

Previous topic «» Next topic
Czemu wiekszosc osob najbardziej lubi elfy?

Czy ty też najbardziej lubisz elfy?
No pewnie elfy są najlepszym ze wsztstkich ras :)
47%
 47%  [ 26 ]
Czy ja wiem, lubie elfy, ale sa inne o wiele fajniejsze rasy...
30%
 30%  [ 17 ]
Jak dla mnie to elfy są przereklamowane :(
21%
 21%  [ 12 ]
Voted : 28
Total Votes: 55

Author Message
Mojso 
Lord Sith

Posted: Wed Jan 14, 2004 1:38 pm   

Mam do Ciebie pytanie Elentari... Czy naprawdę sądzisz, że każdy z nas chciałby być nieśmiertelny?? Piszesz, że ludzie chcą być tacy jak elfowie... że elfy posiadają same dobre cechy... Ale czy nieśmiertelność zalicza się do nich? Zastanawiałaś się nad tym, że to może być dla nich przekleństwem?[/quote]

Ja myśle że bym chchiał być nieśmiertleny ale oczywiście nieśmiertelna musiała by być też piękna kobieta.

Niektórzy porównują elfów do ludzi, ale według mnie nie ma tam za dużo podobieństwa. Elfy są opanowane a ludzie cześto gdy coś się dzieje są niespokojni.

Nimrodel 
Szara przystań

Posted: Wed Jan 14, 2004 3:08 pm   

elfom tez zdarzają sie czasem jakies wybryki...
:)
hm..niesmiertlenosc przez jednych jest uwazana za dar..jakis w swoim rodzaju... albo tez za przeklenstwo..
kady mysli inaczej..
elfowie i ludzie rowniez..bynmahmniej mi sie tak wydaje

"Everybody lies"

Gregory House

http://wirtualni.wp.pl/uid,51845,wizytowka.html
http://madammewendy.bloog.pl

Eldereth
Strażnik Północy

Posted: Thu Jan 15, 2004 9:05 pm   

No tak, długowieczność i nieśmiertelność to dwa różne pojęcia.
Elfy jednak są śmiertelne poniewż można je zabić, ale nigdy naturalnie nie umierają (chyba, że się wyrzekną tego daru długowieczności).
Pierwsze elfy posiadały dużo zdolności i mocy. Niektóre z nich potrafiły przewidywać przyszłość, drugie stwarzały wiele rzeczy dla upiększenia śródziemia. Feanor np stworzył silmarille, które miały w sobie światło dwóch drzew valinoru.

Elfy - coś pieknego
w filmie miały ok 185cmm wzrostu

And I come back to you now at the turn of the tide.

Elsilwen 
Wieża Wartownicza Amon Sul

Posted: Thu Jun 02, 2005 1:14 pm   

dlaczego ludzie lubią elfy ? Mam na ten temat swoje zdanie. Mianowicie - elfy sa takie, jakimi ludzie chcieli by byc. I to wszystko. Chca byc piekni i madrzy. Ale ale... dalej idzie tylko juz wyobrazenie ludzi o elfach i ludzkie kompleksy. "chce byc wysoki/a, piekny/a i wyniosly/a...pokaze innym na co mnie stac.Gdybym byl/a taka jak elf/elfina kazdy by mnie lubil a ja juz nie bylabym sam/a..." i tak dalej.

Nie mowie ze to dziala u akzdego,ale przewaznie tak sie dzieje.

Poza tym ludzie bedac ludzmi doceniaja bardziej elfy niz swoja rase. A ile to potencjalu lezy w ludziach..jakie to wspaniale istoty :) Tak naprawde ja uwazam ludzi i elfow mniej wiecej rownymi sobie - z mala przewaga na strone ludzka :)

Świr 
Mallorny Lothlórien

Posted: Thu Jun 02, 2005 2:23 pm   

Elfy są przereklamowane i wcale niesą takie doskonałe, przykładem jak np. bratobójcza walka elfów w Valinorze... no w tym porcie:p wogle ten cały Feanor to jeden wielki cholerny psychol.

Elsilwen 

Posted: Thu Jun 02, 2005 2:30 pm   

hehehe.. .dobre :D no popieram Świr !! nareszcie ktos kto widzi elfy jakie sa a nie jakie je czlowiek widzi ! :D nie istnieje elf doskonaly tak samo jak nie istnieje czlowiek doskonaly :) Elfy maja niezle za uszami , potrafia byc zawistne i zazdrosne jak Eol i Maeglin czy Daeron.. potrafia być wyniosle jak Thingol, potrafią być szalone jak Feanor,i zmienne w uczuciach i niedojrzałe jak Finwe, i głupie i prostackie jak Saeros :P Przypadki mozna mnozyc , wierzci mi :D

Kiane 

Posted: Thu Jun 02, 2005 7:56 pm   

A ja sie nie zgadzam, tzn. zgadzam sie z tym że doskonałe nie są, ale jeśli przereklamowane to chyba w kreskówkach. Rzecz w tym, że ludzie, którzy się biorą za Tolkiena (bo w filmie elfy takie piekne były ;] ) najczęściej wychwytują to co błyszczy z wierchu nie zadając sobie trudu żeby zgłębić temat. I fakt, jak sie tak po łebkach przeleci Silma i inne, to Elfy są mniam i cacy ;) . Dopiero jak się zdrapie pozłotkę to wyłazi szydło z worka :twisted: .

Elsilwen 

Posted: Thu Jun 02, 2005 8:08 pm   

Są przereklamowane na forach tolkienowskich.. gdzie nie zajdziesz,tam ludziska rozplywaja sie nad elfami..cechy boskie, uroda, madrosc i wszystko naj! nawet po obiedzie nie bekną ! :/ wiec sa przereklamowane... zwazywszy ze wiekszosc fanow elfow sa wiedze czerpie wlasnie z ekranizacji. ;)

Kiane 

Posted: Thu Jun 02, 2005 8:26 pm   

O to to, fanów elfów, w rzeczy samej bo niestety często więcej ich na forach niż fanów Tolkiena :( . Ja to bym chciała zobaczyć te mimozowate elfy z filmu jak walą młotami kowalskimi w kuźni. Dla mnie przyzwoity elf nie może wyglądać jak anorektyk. W końcu parali się nie tylko śpiewem i wierszem. Taki Finrod może i grywał na harfie, ale nim żywot zakończył pozrywał żelazne pęta i wykończył bestię, to musiał mieć i trochę krzepy. A wracając do rzeczy, to chyba jednak większość wielbicieli(ek) elfów za bardzo skupia się na gładkich gębach aktorów odtwarzających role Legolasa czy Haldira itd. i stąd te wspaniałe, piękne, bez skazy i zmazy. Poza tym elfy (mowa o filmie) przedstawia się jako mądrejsze, przenikliwsze, a przede wszystkim potężniejsze od ludzi. Obserwator ma więc do wyboru pomiędzy władzą (jaka by nie była) a poddaństwem. Podświadoma potrzeba utożsamania się z jakąś grupą oczywiście wybierze tę, której z pozoru wiedzie się lepiej. Jeśli jeszcze do tego dołączy się trochę archetypów mamy gotową rzeszę wielbicieli elfów wszystkich jak leci.

Wesker
Na Drodze Do Bree

Posted: Fri Jul 29, 2005 1:40 am   

Witam, jestem tu nowy... :D Dla mnie elfy są najlepszą z ras, ponieważ miały ciekawe zdolności, no i były bardzo ładne i mądre... :D

Sakura 
Na Drodze Do Bree

Posted: Mon Aug 01, 2005 5:36 pm   

Moim zdaniem najbardziej lubimy elfy ponieważ chcielibyśmy być tacy jak oni.Wysporttowani ,piękni oraz najważniejsze rozważni ,mili i mądrzy. :)

Dudi
Upiory Pierścienia

Posted: Mon Aug 01, 2005 8:45 pm   

o nie ja wole Drowa heheh wygnani podstepin czarna magi tes sprawy. Co nie oznacza że chiał by by taki no co ty :)

Milva 
Moriannon I Brama Mordoru

Posted: Mon Aug 01, 2005 9:26 pm   

Oczywiście ludzie, zazdroszczą elfom tych cech, które wymienili poprzednicy. Tzn. piękna, mądrości, inteligencji, zręczności etc. A przedewszystkim nieśmiertelności ;) Przeciez od wieków, ludzie dążą do tego, aby otrzymać ten ( jak im się wydaje, ale po 10000 egzystencji zaczyna się robić nudnawo) 'dar'. Najlepszy przykład to chociażby Kamień Filozoficzny.
A dlaczego je tak bardzo lubią? Myślę, że z tych samych powodów. Chcą być idealni, ale nie mogą, więc myślą, że to właśnie elfy są idealne. A to przecież nie prawda. Wystarczy popatrzeć na zachowanie niektórych typów z Silma... :green:
A co Feanora :
Quote:
wogle ten cały Feanor to jeden wielki cholerny psychol.

:evil: Nie zgodzę się. Nie był psycholem. Owszem, może jego charakter trudno było uznać za spokojny i czasem nie zachowywał się elegancko, ale w zadnym wypadku nie był psycholem. Hm, gdyby tak dalej, to ten topic zamieni się w debatę o Feanorze :green: .Po prostu najlepiej przeczytać to http://elendili.pl/viewtopic.php?t=677&start=0 ;)

elistir 
Jaskinia Sheloby

Posted: Wed Aug 03, 2005 10:26 pm   

Oczywiście, że elfy sa przereklamowane. 8)

Ale jak poddać je pewnym przeróbką to robią się całkiem ciekawym materiałem :twisted: Ja mam takie skrzywienie, że postacie, ktore tworze są głównie elfami. Tylko to nie są elfy mile, sympatyczne i delikatne... one są... hmm... nienormalne :lol:

Moje elfy chodzą upalone, piją na umór, mają problemy z własną osobowością i skłonność do szybkiego chwytania za broń. I zazwyczaj kończą tragicznie.

W ostatniej opowieści internetowej usilowalam stworzyć miłego elfa. Jak zwykle nie wyszło. Zrobił się z niego złodziej i wielbiciej marihuany. Matko, może to ze mną jest coś nie tak? :lol:

A tak a'propos idealnych elfów. Tez uważam, że głównie chodzi o zazdrość. Ludzie chcieli by być tacy jak one. (hmm, w końcu pozbyłabym się nadwagi! :lol: )

Mała Elfka 
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Thu Aug 04, 2005 11:04 am   

Ja uwazam, ze elfy sa najdoskonalsza z ras. Nie neguje krasnoludow, czy niziolkow. Wszystkich lubie jednakowo, ale jednak elfy cenie najbardziej. Bo przeciez sa madre, piekne, wyksztalcone i znaja sie na sztuce. Wlasnie ich uzdolnienia sa dla mnie priorytetem. Moze dlatego, ze jestem jedna z nich, tak za nimi przepadam?

Mati_00 
Upiory Pierścienia

Posted: Sun Aug 28, 2005 1:55 pm   

wszyscy je lubia (ja tez ;) ) bo sa takie wrecz idealne...piekne, madre no i przede wszystkim niesmiertelne...a my zwykli ludzie tego wszystkiego naraz nie mozemy miec...no i nie mozemy byc niesmiertelni...dlatego tak uwielbiamy elfy...

Platon

ejm2000 
Na Drodze Do Bree

Posted: Mon Feb 27, 2006 1:01 pm   

Niestety :dark: [albo Stety], nie należę do osób, które przepadają za elfami a przynajmniej
nie za elfami "tolkienowskiego" pochodzenia. Elfy u Tolkiena uosabiają wyidealizowane,
wyimaginowane i życzeniowe wyobrażenia człowieka o samym sobie. Tacy chcemy być - wysocy, piękni, długowieczni, mądrzy, dobrzy.... . Czytanie o doskonale doskonałych i naj naj naj wspanialszych, arcy-cudownych elfach jest dla mnie dość mdłym doświadczeniem.
Pięknie jest czytać o postaciach idealnych ale takowe w tym są zbyt mętne, zbyt nienaruszalne, zbyt niezrozumiałe, odległe i baśniowe, nawet, jak na fantastykę. Tolkienowski sposób idealizowania elfów nie trafia do mnie zupełnie, nie potrafię tych istot w żaden sposób zaklasyfikować, ani usadowić w żadnym wymiarze. Tym sposobem nie mogę ich sobie wyobrazić a jeśli nie mogę ich sobie wyobrazić nawet w bardzo fantastyczny sposób, to dla mnie nie istnieją a ja nie lubię nie istniejących postaci; są transparentne i nieuchwytne. Gorzej - są obojętne. Bezpłciowe.

Lubię jednak inne elfy, te mroczne - "drowy" z Forgotten Realms. Złośliwi mogą stwierdzić, że to doskonałe przeciwieństwo "dobrych elfów" Tolkiena; skrajnie krwiożercze, bezwzględne i do cna zepsute uosobienia zła. W rzeczy samej i w tym przypadku można się przyczepić, iż twórcy "przedobrzają" stanowczo, tworząc
tak jaskrawy kontrast między elfami Podmroku i "starymi" elfami. Dla mnie jest to jednak miła odmiana i swoista ciekawostka - ciemnoskóre, złe i śmiertelnie piękne istoty vs. nie takie znowu dobre i nie do końca idealne elfy zamieszkujące świat Ponad. Jest to bardziej naturalne i zrozumiałe. Jeśli ktoś nie poszukuje ekstremalnie fantastycznych i irracjonalnych światów, jak ten tolkienowski, może mi chyba przyznać rację.

Jeszcze jedno, JA KOCHAM MROCZNE ELFY, uwielbiam je ponad wszystkie inne rasy. Skrajność, prawda? Tak, może. ale tylko w odniesieniu do drowów z Forgotten Realms. KOCHAM DROWY!!!!! :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :> :> :> :> :>
http://spaces.msn.com/pharaun-mizzrym/

v3rt
Czarna Otchłań Morii

Posted: Wed Mar 01, 2006 1:39 pm   

czy Drizzt jest "skrajnie krwiożerczym, bezwzględnym i do cna zepsutym uosobieniem zła"?

Realny świat jest dostatecznie wypaczony... Tak, to prawda - tacy chcemy być. Wysocy, piękni, magiczni, nieśmiertelni. Idealni. Chcemy tacy być, bo... bo tacy nie jesteśmy. Ludzkie ułomności dają o sobie znać każdego dnia.

I ja osobiście wolę czytać o Tolkienowych elfach i rozwijać swoje "człowieczeństwo" niż patrzeć na złych bohaterów pocieszając się, że od nich i tak jestem lepszy...

Nie jestem trendy, chcę być dobry.
GG # 2143856 | ICQ # 164660564
---------------------------------------
Always look on the bright side of life

Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You can attach files in this forum
You can download files in this forum