Władca Pierścieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Główna: Władca Pierścieni, Hobbit, Zwiastuny
Katalog: Strony fantasy
Polecane: Opowieści z Narnii, Wiersze miłosne, NLP
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy
Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  Chat

Previous topic «» Next topic
Cos dla milosnikow Dark RPG
Author Message
Corialote 
Mallorny Lothlórien

Posted: Sat Jan 22, 2005 4:01 pm   Coś dla miłośników Dark RPG

Bardzo miło mi poinformować państwa o wydaniu drugiej edycji Warhammer Fantasy Role Play!!!

Jak narazie w Anglii ale polskie wydawnictwo, które podjęło się wydania tego podręcznika w naszym kraju zobowiązała się do wydawania polskiej edycji w 3 misiące po wydaniu angielskiej..

mamo.. masło maślane..

ale brak mi słów :D

jak ktoś gawarisz angielski *albo chociaż go rozumie* to zapraszam:
www.blackindustries.com

albo stronka polskiego wydawnictwa
wfrp.polter.pl

Cieszmy się ludzie :twisted:

pozdroofka
Sco

Nazg 
Wodogrzmoty Rauros

Posted: Sun Jan 23, 2005 12:35 am   

No to co? CIESZYMY SIĘ!!! :D :twisted: :twisted: :twisted: :ban: ;) :D :twisted: :twisted: :twisted:
(wiem, bardzo ambitny post ;) )

Corialote 
Mallorny Lothlórien

Posted: Wed Feb 16, 2005 9:40 am   

nie szkodzi :D

w nowej edycji możemy spodziewać się wielu zmian na lepsze :D

zmieniają się zdolności i umiejętności, nie ma 'cech przywódczych', zniknęła ramka z charakterem (ale każdy może sobie dopisać ;) ), nie ma już klas postaci (i dobrze! nie będzie marnowania dodatkowym 100pd ;) )...

walka zmieniła się o inicjatywę..
przed walką będzie odbywał się na nią rzut a jego wynik bedzie dodany do wartości cech postaci.

magia została całkowicie 'zmodernizowana'- wszyscy wiemy, że byłą słabą stroną systemu..
zmiany są dosyc skomplikowane ( :P ) więc nie będę i opisywać :D

korzystam jak narazie ze strony konkurenta, ale jest to mój dobry kumplel i myślę, ze się nie obrazi (*jak to czytasz to dziękuję, i mam nadzieję, że nie będziesz miał o to pretensji ;) *)

pozdroofka
będę się starać w miarę aktualizować.. i mam nadzieję, że ktoś będzie tym zainteresowany ;)
Sco

[ Dodano: Sro Mar 23, 2005 2:27 pm ]
no cóż.. wiem, ze jeżeli nie napiszę tego jako kolejnego posta to nikt go nie zauważy :D

magia w wfrp przeszła znaczne zmiany, chociaż te rzeczy, które chciałam zmienić zostały...

"System magii przeżył największe zmiany, gdyż, jak wiadomo, nigdy doskonały nie był. Zrezygnowano z Punktów Magii na rzecz Magii jako cechy, takiej samej jak Siła czy Szybkość. Za każdy punkt tej cechy magik otrzymuje rzut K10. Rzuty te są sumowane. Suma powinna przekraczać pewien określony przez stopień zaawansowania czaru limit, w przeciwnym razie czarodziej może nabawić się Punktów obłędu. Bardzo nieudane rzuty wywołują tzw. Klątwę/Przekleństwo Tzeentha, mającą bardzo niemiłe konsekwencje dla czarodzieja, z wessaniem do Otchłani włącznie! U kapłanów system wygląda podobnie, z tym, że nieudane rzuty narażają go na Gniew boży.

Czary zostały podzielone na kolory, podobnie jak w WFB (8 kolorow plus Nektomancja oraz Chaos). Czarodziej nie wydaje PD na naukę określonych czarów, lecz od razu całych kolorów. W każdym znajduje się 6 czarów. W ten sposób nawet początkujący magik teoretycznie może próbować rzucać zaklęcia bardzo zaawansowane. Kapłani posiadają zaklęcia wg wyznawanego boga, także 6.

Jedynymi czarami, jakie magicy mogą poznać w dalszym ciągu ich kariery, są czary proste. Czarodzieje i kapłani rozpoczynają grę znając 6 czarów magii prostej, lecz później mogą nauczyć się większej ich ilości, pod warunkiem jednak posiadania odpowiedniej umiejętności.

Czarodzieje oraz kapłani nie są już ograniczani jeżeli chodzi o możliwą ilość rzucanych czarów. Ogranicza ich jedynie czas oraz szczęście (kości).

Na rzucenie każdego zaklęcia postać musi poświęcic odpowiednią ilość czasu. Każdy czar posiada czas rzucania zawierający się w przedziale od 1 do 4, co oznacza ilość pół-akcji, jakie trzeba na niego poświęcić. Możliwe jest już przerwanie rzucania zaklęcia przez trafienie magika pociskiem itp.

Na powodzenie w rzucaniu zaklęcia mają wpływ, poza samymi rzutami, także takie czynniki jak posiadane składniki czy posiadane umiejętności.

Wiatry Magii - czarodziej może posiłkować się Wiatrami Magii rzucając czary, potrzebuje jednak trochę czasu aby je wyczuć. W zależności od miejsca, pory roku, kwadry Morrslieba czy obecności miejsc sakralnych w pobliżu, MG może ustalić siłę Wiatrów i przyznać bohaterowi dodatkową kostkę do rzuctów czy też bonus w jakiejś innej postaci."

kopia od przyjaciela :D

pozdroofka

Lord
Wieża Wartownicza Amon Sul

Posted: Sat Oct 15, 2005 7:15 pm   

wiem ze to super :ban: :sun: cieszmy sie i radujmy:ban: :]lol: :twisted: :D ;] przeciez to zbawienie :ban: :]lol: to 2 edycja wie o 100% leprza :dark:

[ Dodano: Sob Paź 15, 2005 7:16 pm ]
od pierwszej :green: :green: :green:

// bez przesady z emotionkami - nagg

Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You can attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks