Władca Pierścieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Główna: Władca Pierścieni, Hobbit, Zwiastuny
Katalog: Strony fantasy
Polecane: Opowieści z Narnii, Wiersze miłosne, NLP
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy
Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  Chat

Previous topic «» Next topic
Concerning Peredhils... czyli co sie tyczy Polelfow
Author Message
Ennarwena
Na Drodze Do Bree

Posted: Tue Aug 10, 2004 12:18 am   Concerning Peredhils... czyli co sie tyczy Półelfów

zaczne od pytan: Co sadzicie o Półelfach? czy uwazacie je za rase,krzyzowke czy moze za odrzutki spoleczne? Czym są osobnicy których przodkowie należą do różnych ras rozumnych?
W którym miejscu mitologii Ardy się znajdują?
:>

np. Elwinga. niby Półelf a jednak... przyjrzyjmy sie dokladniej...
Quote:
Była córką Nimloth (elfijki) oraz Diora. Dior to z kolei syn Berena (człowieka) i Luthien. No to mamy półelfa, gdyby nie to że ojcem Luthien był Elwe-Thingol (elf), ale matką była Meliana z Majarów, więc Luthien była półelfijką-półmajarką.
Z tygo wynika że Elwinga jest w 1/4 człowiekiem, w 5/8 elfem i w 1/8 majarem.
Cóż, całkiem niezła partia nie dziwię się Earendilowi że się ożenił
Ale czy to można określić jako półelf?

(cytat pochodzi od znajomego ;) ) )

zapraszam do dyskusji!

Agatin-K 
Lady Sith

Posted: Tue Aug 10, 2004 1:38 pm   

Jeśli przyjmeimy ze krew Maiarów sie nie liczy (jakoze Melian przybrała cialo elfki) to każdy elf majacy w sobie w mairę duzą ilosć ludzkiej krwi i człowiek o krwi elfowq jest pólelfem. Ja poza Tolkeinem polelfów i zwiazkjów elfio-ludzkich nie uznaje. Dla mnie polelf jest mieszańcem, krzyżówką. Jeśli uznaje sie za elfa (tak jak Elwing, Arwen czy Elrond) jest elfem, a jeśli za człowieka (Elros, Earendil-bo elfia krew Aragorna była mocno rozplynięta) to możemy uznac go człowiekiem...

Siemanko!

Nie zapomnijcie o mnie... ;p

Gwiazda Wieczorna
Pod Rozbrykanym Kucykiem

Posted: Thu Aug 12, 2004 12:28 pm   

Moim zdaniem półelfy można uznać za oddzielną rasę.Mają oni cechy człowieka i elfa zarazem i to właśnie je umacnia.Zwykłe elfy nie mają umiejętności człowieka...a ludzie tym bardziej cech elfich.A co do tej Elwingi to nie wiem...razcej była półelfką,.
"Tak stało się,że Frodo ujrzał tę,którą niewielu śmiertelników miało szczęście oglądać;Arwenę,córkę Elronda,w której,jak mówiono,objawiła się po raz wtóry na ziemi piękna Luthien.Nazywano ją Undómiel,była bowiem Wieczorną Gwiazdą swego ludu"

Agatin-K 
Lady Sith

Posted: Thu Aug 12, 2004 12:56 pm   

No ona była półelfką. Córka Diora Półelfa i elfki Nimloth. Czyli razem wychodzi półelf...
Ale ze wszystkich półelfów lubię chyba tylko Elronda. Zreszta i on był bardzije elfem niż pólelfem-syn półelfki z wiekszą częścią elfiej krwi i normalnego polelfa (cyzli pol na pól)

Siemanko!

Nie zapomnijcie o mnie... ;p

Elsilwen 
Wieża Wartownicza Amon Sul

Posted: Thu Jun 02, 2005 11:15 am   

Pólelfowie.. podejrzewam,że polelfowie mieli zyc jak elfowie. na samym poczatku oczywiscie. Pierwszym z nich byl Dior - syn Luthien i Berena. Pierwszymi polelfami natomiast ktorzy mieli prawo wyboru byli Elrond i Elros... Zastanawia mnie dlaczego mieli prawo wyboru. ale je mieli. Moze wtedy byla juz zbyt wielka przepasc miedzy dziecmi Eru?

staralam sie odszukac cytat, ktory mowil, o tym,że nie tylko urode Luthien zostawila swoim potomkom,ale tez krew majarska,czyniac ich kims wyjatkowym. przeszukam jeszcze moje ksiazki..

Uważam,ze polelfowie to specyficzne przypadki - trudno tu mowic o rasie czy przynaleznosci do plemienia..plemie mogli sobie wybrac. Polelfowie zyskiwali wiele. łączyli cechy dwoch a nawet trzech ras. stawali sie kims wyjatkowym.

Kiane 

Posted: Fri Jun 03, 2005 8:34 pm   

Sądzę, że Półelfów w całej historii Śródziemia było zbyt niewielu, by uznać ich za osobną rasę. Związki człowieka i elfa można policzyć na palcach. Luthien i Beren, Idril i Tuor. Dużo dużo później Aragorn i Arwena. Ci jednak są potomkami dwoch wcześniejszych, zatem wszystko kręci się w zamkniętym kręgu. Był jeszcze jeden, nieco hipotetyczny, w Gondorze. Ale status Półelfa daje możliwość wyboru losu i tę mają jedynie potomkowie ludzi i jedynie Eldarów, Avarich już nie. Potomkowie Berena i Luthien, Idril i Tuora odegrali dosyć istotną rolę w historii Belreriandu, może to właśnie dało im przywilej wyboru.

Impuls 

Posted: Fri Jun 03, 2005 10:34 pm   

półelfowie to na pewno nie wyrzutki, zgadzam się z pozostałymi te byli na dość uprzywilejowanej pozycji, ci mieszczańcy mieli zarówno cechy ludzi jak elfickiei mogli dokonac wybory kim chcą zostać, Elrond wolał być nieśmiertelnym, Elros człowiekiem, a Arwena można powiedzieć że też wybrała losczłowieka bo pozostała w Śródziemiu u boku Aragorna

Elsilwen 

Posted: Sat Jun 04, 2005 10:03 am   

Kiane wrote:
Ale status Półelfa daje możliwość wyboru losu i tę mają jedynie potomkowie ludzi i jedynie Eldarów, Avarich już nie.
w tym sęk - Dior był też pólelfem a wyboru nijak nie mial... choc dojrzalosc osiagnal duzo wczesniej niż elfy bo w wieku bodajze 33 lat krolowal juz sobie. Z tego co wiemy dzieki annalom to wlasnie Elros i Elrond pierwsi byli postawieni przed wizja wyboru losu. Zatem kim i czym byl Dior?

Dokladnie jak Kiane mowi , elfka z orszaku Nimrodel juz nie mogla przekazac swym dzieciom (pozniejszym ksiazetom) elfickich cech dotyczących niesmiertelności. Książę Imrahil otrzymal inne cechy ze strony elfow.

Tamaya
Wodogrzmoty Rauros

Posted: Sat Jun 04, 2005 11:56 am   

Osobiście trudno mi wyodrębnić pół-elfy jako coś bardzo odrębnego od reszty społeczeństwa Śródziemia, chociaż mieli w sobie tą mieszaną krew. Wydaje mi się tak jak powiedziała Agatin-K w pierwszej wypowiedzi, że stają się tą rasą, za którą się uważają, gdyż po prostu z czasem wtapiają się w nią skoro żyją w danym społeczeństwie i zawierają małżeństwa już z czystej rasy elfami bądź ludźmi.

Nimrodel 
Szara przystań

Posted: Sun Jun 05, 2005 11:42 am   

W ogole jako tako o polelfach mało sie mowi.. w Fantasy.. Nawet w grach ludzie przewanznie wybieraja " pełnokriwsta" rase..
jako tako, mowie sie tez, ze polelfowie odziedziczaja cechy najlepsze od ludzi i od elfów.. szczegolnie wyglad... Zasłyszałam, ze polelfowie jako tako sa postrzegani przezl udi jako elfowie a przez elfów z kolei za ludzi..
N e lepiej isc na ugode? :P
Nie wiem co czyni je wyrzutkami.. :/
W FR tylko elfowie moga zamieszkac na "wyspach szczesliwych" reszta kjest odrzucona..
U Tolkiena albo tego nie ma albo nie jest tak bardzo ukazane..+

"Everybody lies"

Gregory House

http://wirtualni.wp.pl/uid,51845,wizytowka.html
http://madammewendy.bloog.pl

Elsilwen 

Posted: Sun Jun 05, 2005 2:18 pm   

U Tolkiena z tego co się zorientowalam, na Zachod mogą odpłynąć wszystkie elfy... Weźmy np. Legolasa. Był Sindarem z pochodzenia,czyli nawet nie Eldarem. Półelfy - Elrond odpłynął na Zachod,taka możliwosć też miały jego dzieci.
Pólelfy w Środziemiu wyrzutkami nie sa w zadnym razie. Jednak cechy elfie sa u nich bardziej wyeksponowane i bardziej cenione czego nie jestem w stanie zrozumiec. Może dlatego, że wszystkie pólelfy żyja w spoleczeństwie elfow? Nie zdarzyło się, by jakiś żyl wśrod ludzi.

Nimrodel 
Szara przystań

Posted: Sun Jun 05, 2005 7:35 pm   

Wydaje mi się, że każdy pólelf wolałby mieszkać wsród elfów :D
Popatrzcie ino na ludzi.. tez bym wolała :P :)
W sumie były wypadki kiedy to elfowie zk olei byli zafascynowani ludzmi na tyle, ze przenosili sie w poblize ich osad..

Co autor, to inne spojrzenie na społeczenstwo elfow i jego złozonosc.. :)
bynajmniej task mi sie wydaje.. :green:

"Everybody lies"

Gregory House

http://wirtualni.wp.pl/uid,51845,wizytowka.html
http://madammewendy.bloog.pl

Elsilwen 

Posted: Mon Jun 06, 2005 3:42 pm   

co autor to inne spojrzenie , no jasne ... Wydawalo mi sie ze dzial dotyczy Tolkiena i na jego twórczości i wyzji elfow sie skupiamy. Mylę się?

Więc jesli chodzi o tolkienowska wizję elfow sprawa wyglada nastepująco : pólelfy uciekały w towarzystwo elfow. Nie byly przez nich odrzucane wręcz przeciwnie. Co do ludzi - ze wzjamenoscią bali sie elfow i trzymali z dala od siebie. Jesli chodzi o "wartość" ludzi nie diwie sie waszym poglądom, bo po przeczytaniu WP można miec takie zdanie o ludziach. Silm juz łaskawiej traktuje ludzi a wszelkie eseje , listy i fragmenty HoMe stawiaja ludzi na rowni z elfami badz przewyższaja ich.

Nimrodel wrote:
Wydaje mi się, że każdy pólelf wolałby mieszkać wsród elfów
Popatrzcie ino na ludzi.. tez bym wolała
ale elf elfowi nierowny jak czlowiek czlowiekowi ;) Były elfy prymitywne jak lesne np. i szlachetne jak Noldo. Byli Gondorczycy i Rochańczycy, ci tez sie roznili miedzy soba. myslę,ze jedynym powodem dla ktorego polelfy mieszkaly wsrod elfow bylo poczucie bezpieczenstwa, poczucie jakiejs przynaleznosci.Półelf czul wewnetrzna potrzebe zaspokojenia swoich pragnien wynikajacych z "zewu krwi elfickiej" ;) i mogl je zaspokoic tylko wsród elfow. Pokręcone byc może, ale tak wlaśnie mysle ;) .

Wesker
Na Drodze Do Bree

Posted: Fri Jul 29, 2005 1:19 am   

Półelfowie? Gdzieś w dodatkach w "Powrocie Króla" wyczytałem, że gdy Arwena zaślubiła Aragorna, "połączyły sie dwie z dawna rozdzielone linie półelfów". Z tego wychodzi, jakoby Aragorn był póelfem...Myśle, że można ich zaliczyć jako elfów, gdyż zachowali Dar życia Eldarów...

Milva 
Moriannon I Brama Mordoru

Posted: Fri Jul 29, 2005 1:58 pm   

Wesker wrote:
jakoby Aragorn był póelfem...

Hm, Aragorn nie dokońca jest półelfem. Może w jakimś malutkim ułamku, bo przecież był...zaraz, kiedyś liczyłam, chyba 41 prawnukiem Earendila, czyli 42 prawnukiem Idril i dalej Turgon, Fingolfin i Finwe, a z drugiej strony 43 prawnukiem Luthien. Więc mozna przyjąć, że płynęła w nim krew zarówno elfów jak i ludzi. :green:
A z Arweną to też nie do końca jasna sprawa... Była córką pół-elfa i elfki, ale płynęła w niej też krew ludzi i Majarów, bo przecież jej prapra dzadkiem był Beren( dobrze mówię? od tego upału mózg mi się przegrzewa...) a praprapra babką Meliana. Można więc przyjąć, ze jest w 1/4 człowiekiem , 3/4 elfką a 0,5/4 Majarem...
Uff, za gorąco na takie rzeczy... :roll:

Ara:) 
Jaskinia Sheloby

Posted: Sat Jul 30, 2005 10:11 am   

Strasznie zamotałaś ;) Mówiąc krótko- przed Aragornem i Arweną były dwa małżeństwa elfki z człowiekiem- Luthien z Berenem, Idril z Tuorem. Z pierwszej pary zrodziła się Elwinga, z drugiej Earendil. Ci z kolei sparowali się ze sobą i mieli dwóch synów- Elronda i Elrosa. Aragorn był w prostej lini potomkiem Elrosa, Arwena- Elronda. Więc rzeczywiście połączyły się dwa rody półelfów. Ale Aragorn był człowiekiem, choć w jego krwi, jak u wszystkich dunadanów płynęła krew elfia. A Arwena jak najbardziej była półelfką, stąd możliwość wyboru. "Czystym" elfom generalnie nie przysługiwał ten przywilej i nie mogli podzielić losu ludzi.

Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You can attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to: