Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Posted: Thu Aug 07, 2003 1:54 pm Co tolkien zrobil z Orkami???
Orkowie zawsze kojarzyli mi i wszystkim ktorych znalem z wielkimi, wysokimi, umiesnionymi, zielonoskurymi istotami z nieldna (tez zielona twarza) twarza z wystajacymi klami! Co tolkien zrobil z orkami??????
Twoje wyobrazenie Orkow wyraznie bazuje na tradycyjnym systemie Warhammerowym, ze tak sie wyraze Warhammer mial to do siebie ze ssal z Tolka jak mogl, a ze zmodyfikowal troche to chwala mu za to... zreszta jak slysze slowo Ork, to pierwsza kreatura jaka staje mi przed oczyma to Grunt z Warcrafta (notabede kopia Warhammerowego)
nagg
Posted: Sat Aug 09, 2003 6:46 pm
No jakze by inaczej! Ale w kazdym RPG jakiego gralem (nie na kompie tylko na zywo) orki to byly te zielone kreatury o ktorych mowilem. No ale w tolkienowskiego RPG nie bede gral bo nie lubie jak cos wiaza z ksiazka albo filmem i zmyslaja tam takie rozne zeczy! No ale nic! Temat mozna zamknac! Za to oczekuje odpowiedzi na Temat Ekranizacji ktory niedawno zamiescilem!
Też zaczynałem od Warhammera... a inna literatura bądź rpg bazuje
głównie na tym temacie... Natknął się ktoś z was kiedyś na wyobrażenie
orka tolkienopodobne
Troche spozniony ten moj post wybaczcie
No jak ja przczytalem te pytanie to odrazu skojarzyly mi sie z Orki z Warcrafta (zwlaszcza ze przed chwila gralem w niego)
_________________ "But long ago he rode away,
and where he dwelleth none can say;
for into darkness fell his star
in Mordor where the shadows are."
Wyobtażenie ludzi o orkach jest spowodowane tym, że twórcy Warcrafta
wzorowali się na Warhammerze a ludzie na Warcrafcie... W końcu
więcej ludzi grało w Warcrafta niż czytalo Tolkiena...
Posted: Thu Dec 11, 2003 7:58 pm
Warhammerowe orki są małe tak samo jak u Tolkiena.
Bardzo możliwe, że Tolkien wymyślił orków.
A czemu mają być duże i silne? Czemu mają nie być małe i słabe?
_________________ "Tolkien - był Gandalfem, Czarodziejem bez wieku kształtującym przeznaczenie wielkich królestw."
Podobno Tolkien pożyczał wiele z różnych mitologii (jakichś celtyckich czy jakie tam jeszcze są ), więc chyba to możliwe żeby orki istniały wcześniej...
BTW to na stronie którą kiedyś podawałem w wątku o hobbitach była też strona o orkach, i pisało tam że w twórczości Tolkiena nie ma praktycznie żadnych ich opisów. Więc chyba można wyobrażać sobie orki jako coś zielonego.
Posted: Fri Dec 12, 2003 1:07 pm
to moze cos wiecej./.. :wink:
Je to stwór z mitologii Normandzkiej..do tej pory matka norm,andka mówi do dzieciaka ze goblin go zabierze..ef..straszna groźba.. :wink:
Sa one z Nordyckiej mitologi czarnych elfów.. W angielskiej demonologi pełnie on raczej nieprzyjemna role..
Posted: Fri Dec 12, 2003 1:21 pm
hehe... no cosh..sorki a pomylke nei spojrzałam dokladnie na temat i o goblinach napisałam.. mam nadzieje ze nie przeszkadza..
orkowie sa z mitologi norydckiej..jak najbardziej..
Wywiedziono nazwy z sag nordyckich i Eddy..- "Eoteas" to Jotunowie, olbrzymy z Jotunheim, Ylfe to bez watpienia alfy z alfheimu czyli elfy..na bazie Orcneas tolkien stworzył orków a konkretniej plemie Uruk- Hai
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum