Władca Pierścieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Główna: Władca Pierścieni, Hobbit, Zwiastuny
Katalog: Strony fantasy
Polecane: Opowieści z Narnii, Wiersze miłosne, NLP
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy
Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  Chat

Previous topic «» Next topic
Co sprawilo, ze WP stal sie Wasza miloscia?
Author Message
Jasna Pani 
Wieża Wartownicza Amon Sul

Posted: Tue Jun 27, 2006 2:09 pm   

Hmm... Niech pomysle :hmm:
Akcja "Wladcy Pierscieni" rozgrywa sie wprawdzie w swiecie nierealnym, ale nic nie dzieje sie "tak sobie". Dziela Tolkiena to zlozona hitoria i wszystko ma swoj poczatek. Sa tu elementy magiczne, jak np. Pierscienie, ale wystepuja raczej w roli narzedzi. Magia istnieje, lecz trzeba sie umiec nia poslugiwac. Inaczej niz w "Harry'm Potterze", gdzie czasem wystarczy machnac rozdzka. Sa tu np. czarodzieje, ale oni posluguja sie przede wszystkim sila, madroscia, inteligencja, a moc im w tym pomaga. Niektore postacie umieraja, co dodaje realizmu.
Bardzo wazne jest to, ze ksiazka wciaga, chociaz jest tak dluga. Po przeczytaniu czulam pewien niedosyt, ale to dobry znak, gdyz nie ma nic gorszego niz nudna lektura, ktora czytamy, aby po prostu skonczyc. Do takich absolutnie nie nalezy WP.
Inna wazna kwestia jest rozbudowana fabula, wiele mniejszych i wiekszych watkow. Powiesc nie opiera sie wylacznie na jednym jedynym miejscu i zdarzeniu.
Calosc uwiencza rozbudowany jezyk. Wole ksiazki napisane dlugimi, pobudzajacymi wyobraznie zdaniami, niz pisane za pomoca prostych slow.
I to by bylo na tyle. Moglabym jeszcze cos dodac, ale wystarczy tego pisania :green:

Tinuviel15 
Mallorny Lothlórien

Posted: Mon Aug 27, 2007 8:47 pm   

:hmm:
A wiec...
Jak już wiele osób wspominało-klimat.Wyjatkowy,niepodobny do żadnego innego.Poza tym cały rozbudowany świat z własną geografia,historią,czasem-to sprawia że całość jest taka głęboka.I ważne-żadnej innej książki nie przeczytałabym z równym zaciekawieniem kilkakrotnie.Rozbudowana fabuła,wiele wątków.I coś jeszcze,jakas wyjątkowość której dobrze nie wyrażę wiec nie będę próbować.

a na pomysł przeczytania WP wpadłam dopiero jak usłyszałam o ekranizacji.Na film nie poszłam bo wcześniej fantasy mnie w ogóle nie interesowało.pojecia nie miałam tez o auotrze.Ale po pierwszym razie wszystko sie zmieniło

;]

Mati_00 
Upiory Pierścienia

Posted: Fri Jul 18, 2008 1:57 pm   

a np. to sprawiło, że zawsze jak tylko troszkę poczytam, popatrzę to od razu mnie bierze :D że to już 6 lat jest jak kocham się w Śródziemiu, że to już 4 rok z Wami. że aż mnie w żołądku ściska jak pomyślę, że to już nie będzie to samo "pierwsze czytanie" jak kiedyś, ale i tak będę czytać nawet 100 razy, nawet 200 :P

Magiczny świat jaki stworzył Tolkien, bohaterowie tej krainy, przygody i wydarzenia...to wszystko właśnie sprawia, że kocham to :green:

Platon

Keira 
Szara przystań

Posted: Thu Jul 24, 2008 9:39 pm   

A ja się... odkochałam :green:

Mam sentyment do Władcy, wiele zmienił w moim życiu, ale nie byłam w stanie przebrnąć przezeń drugi raz, w jakiś sposób mnie znudził, przesycił ;] To dla mnie ważna książka, ale bardziej z perspektywy czasu niż na bieżąco. Gdybym miała teraz sięgnąć po jakąś książkę, którą już znam to byłby to raczej Wiedźmin ;)

K. I. Gałczyński

Włóczykij 
Martwe Bagna

Posted: Fri Jul 25, 2008 12:42 am   

Keira wrote:
Gdybym miała teraz sięgnąć po jakąś książkę, którą już znam to byłby to raczej Wiedźmin

ja po raz kolejny (nie wiem już który) raz sięgnąłbym po "Inne Pieśni" Dukaja. A że liczę na drobny wzrost funduszy (sprzedałem komórkę) zamierzam kupić "Lód" ;]

BAT 
Martwe Bagna

Posted: Fri Jul 25, 2008 9:29 am   

Ja oglądnołem pierwszą częśc władcy w telewizorze i pomyślałem, czemu by tego nie przeczytać. No i przeczytałem, spodobało mi się, ale drugi raz nie zamierzam (nie lubię czytać 2 razy tej samej książki :P )

"Dwie zasady gwarantujące sukces:
1. Nigdy nie mów nikomu wszystkiego"

BAT 
Martwe Bagna

Posted: Fri Jul 25, 2008 7:03 pm   

Keira wrote:
Ale to chyba nie jest temat o czytaniu, tylko o miłości ;P

Miałęm na myśli, że nie zakochałem się w tej książce :P Traktuję ją tak jak inne :P

"Dwie zasady gwarantujące sukces:
1. Nigdy nie mów nikomu wszystkiego"

Mati_00 
Upiory Pierścienia

Posted: Sat Jul 26, 2008 5:49 am   

jak zwykłą dziewczynę, jak pierwszą lepszą?? ... a to przecież dama!! kwiat, wśród chwastów! mustang, wśród wielbłądów... no! :P

Platon

Włóczykij 
Martwe Bagna

Posted: Sat Jul 26, 2008 9:02 am   

Ale wiesz co Mati... wydaje mi się że miłość do książki może być tylko platoniczna :P przykro mi ;]

Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You can attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to: