Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Hmm... Niech pomysle
Akcja "Wladcy Pierscieni" rozgrywa sie wprawdzie w swiecie nierealnym, ale nic nie dzieje sie "tak sobie". Dziela Tolkiena to zlozona hitoria i wszystko ma swoj poczatek. Sa tu elementy magiczne, jak np. Pierscienie, ale wystepuja raczej w roli narzedzi. Magia istnieje, lecz trzeba sie umiec nia poslugiwac. Inaczej niz w "Harry'm Potterze", gdzie czasem wystarczy machnac rozdzka. Sa tu np. czarodzieje, ale oni posluguja sie przede wszystkim sila, madroscia, inteligencja, a moc im w tym pomaga. Niektore postacie umieraja, co dodaje realizmu.
Bardzo wazne jest to, ze ksiazka wciaga, chociaz jest tak dluga. Po przeczytaniu czulam pewien niedosyt, ale to dobry znak, gdyz nie ma nic gorszego niz nudna lektura, ktora czytamy, aby po prostu skonczyc. Do takich absolutnie nie nalezy WP.
Inna wazna kwestia jest rozbudowana fabula, wiele mniejszych i wiekszych watkow. Powiesc nie opiera sie wylacznie na jednym jedynym miejscu i zdarzeniu.
Calosc uwiencza rozbudowany jezyk. Wole ksiazki napisane dlugimi, pobudzajacymi wyobraznie zdaniami, niz pisane za pomoca prostych slow.
I to by bylo na tyle. Moglabym jeszcze cos dodac, ale wystarczy tego pisania
A wiec...
Jak już wiele osób wspominało-klimat.Wyjatkowy,niepodobny do żadnego innego.Poza tym cały rozbudowany świat z własną geografia,historią,czasem-to sprawia że całość jest taka głęboka.I ważne-żadnej innej książki nie przeczytałabym z równym zaciekawieniem kilkakrotnie.Rozbudowana fabuła,wiele wątków.I coś jeszcze,jakas wyjątkowość której dobrze nie wyrażę wiec nie będę próbować.
a na pomysł przeczytania WP wpadłam dopiero jak usłyszałam o ekranizacji.Na film nie poszłam bo wcześniej fantasy mnie w ogóle nie interesowało.pojecia nie miałam tez o auotrze.Ale po pierwszym razie wszystko sie zmieniło
_________________ "Nigdy nie zazna ukojenia ten,który poznał piękno i przepych świata gór.
Bo czyż natura ludzka może odczuwać równocześnie tęsknotę i spokój?"
Posted: Fri Jul 18, 2008 1:57 pm
a np. to sprawiło, że zawsze jak tylko troszkę poczytam, popatrzę to od razu mnie bierze że to już 6 lat jest jak kocham się w Śródziemiu, że to już 4 rok z Wami. że aż mnie w żołądku ściska jak pomyślę, że to już nie będzie to samo "pierwsze czytanie" jak kiedyś, ale i tak będę czytać nawet 100 razy, nawet 200
Magiczny świat jaki stworzył Tolkien, bohaterowie tej krainy, przygody i wydarzenia...to wszystko właśnie sprawia, że kocham to
_________________ "Tylko martwi ujrzeli koniec wojny."
Posted: Thu Jul 24, 2008 9:39 pm
A ja się... odkochałam
Mam sentyment do Władcy, wiele zmienił w moim życiu, ale nie byłam w stanie przebrnąć przezeń drugi raz, w jakiś sposób mnie znudził, przesycił To dla mnie ważna książka, ale bardziej z perspektywy czasu niż na bieżąco. Gdybym miała teraz sięgnąć po jakąś książkę, którą już znam to byłby to raczej Wiedźmin
_________________ Spokój złoty i niesłychany
Pocałunki zielone jak paproć K. I. Gałczyński
Posted: Fri Jul 25, 2008 12:42 am
Keira wrote:
Gdybym miała teraz sięgnąć po jakąś książkę, którą już znam to byłby to raczej Wiedźmin
ja po raz kolejny (nie wiem już który) raz sięgnąłbym po "Inne Pieśni" Dukaja. A że liczę na drobny wzrost funduszy (sprzedałem komórkę) zamierzam kupić "Lód"
Ja oglądnołem pierwszą częśc władcy w telewizorze i pomyślałem, czemu by tego nie przeczytać. No i przeczytałem, spodobało mi się, ale drugi raz nie zamierzam (nie lubię czytać 2 razy tej samej książki )
_________________ Wielki Optymista
"Dwie zasady gwarantujące sukces:
1. Nigdy nie mów nikomu wszystkiego"
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum