Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Wiele przekazu jest w Mrocznej Wieży. W ogóle w Kingowskich powieściach. Jak powiedział raz Pliniusz któryś "nie ma tak złej książki, która w jakimś stopniu nie przyniosłaby korzyści" nie mówię, że Eragon czy Potter są super hiper, ale dobrze się je czyta
_________________ "Masz świra to go hoduj" John Irving-Hotel New Hampshire.
Joined: 28 Nov 2006 Posts: 387 Location: z wioski podlaskiej
Posted: Tue Dec 26, 2006 8:16 pm
co kto lubi
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Posted: Tue Dec 26, 2006 8:30 pm
Varken wrote:
Paolini stworzył własny świat, własne języki po za tym książka ma fajną fabułę i na długie godziny przybiła mnie do fotela
Według mnie Paolini owszem stworzył własną fabułę ale świat trochę ściągnął z Tolkiena. Jednak wydaje mi się, że Eragon przypomina raczej Hobbita niż WP, dlatego iż we władcy pierścieni poruszane są trochę inne temat niż tylko przygody ludzi, hobbitów, elfów czy krasnoludów. Tam autor ukazuje słabą wolę ludzi, która łatwo może ich zgubić. Za to w Hobbicie i Eragonie autorzy po prostu ukazują przygody swoich bohaterów a przesłanie tych książek jest inne niż WP (nie koniecznie gorsze)
Już prawie kończę. Rzeczywiście, wszystko było do przewidzenia nie jest to lektura głęboka i refleksyjna, raczej... coś jak gra przygodowa, Warcraft, Diablo, rzeczywiście skupia się na akcji niż na przeżyciach wewnętrznych bohaterów. Na pewno nie jest zakręcona jak Irvingowskie powieści (bynajmniej fantastyczne ) i brakuje jej tego poetyckiego piękna dzieł Tolkiena. Także całkiem inaczej niż np. mistrz King ale nie narzekam, chociaż i tak wolę Harrego
_________________ "Masz świra to go hoduj" John Irving-Hotel New Hampshire.
Posted: Wed Dec 27, 2006 3:40 pm
Wypraszam sobie "Pan Tadeusz" jest bardzo sympatyczną ksiązką! Zabawny, pełen uroku, nostalgii... Zresztą... jesli nie masz klasowki z tresci to obejrzyj film Jest b. zgodny
_________________ Spokój złoty i niesłychany
Pocałunki zielone jak paproć K. I. Gałczyński
Obawiam się, że kartkówka z treści mnie nie ominie. Moja polonistka potrafi zrobić kartkówke z treści... Jak przerabialiśmy Makbeta to pytania brzmiały:
1. O czym i z kim rozmawia synek McDuffa? (coś ok 3 stron w tekście)
2. O czym mówi służący otwierając drzwi? (chyba półstrony tekstu, a mówił o urynie)
I wiele podobnych,
fajnie, nie?
_________________ "Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu"
Hmm..............ja osobiście czytałam Eragona i Najstarszego chyba z 30 razy( serio, to nie żart) i mi się te książki podobały Fakt, Paolinii ściągnął trochę od Tolkiena, ale też wymyślił własny świat Są to jedne z moich ulubionych książek i już nie moge się doczekać trzeciej części trylogii, która ponoć ma się nazywać Imperium (ang. Empire). Co do filmu, ( ekranizacja pierwszej częsci weszła do polskich kin 25 grudnia ) to w porównaniu z książką był kiepski. Nie dość, ze obcięli połowe szczegółów, to jeszcze pomieszali fakty (od kiedy to Ra'zaców zabił Brom? To oni zabili jego...). Ale pomijając te fakty to film był spoko.
Moją ulubioną postacią jest Murtagh of course Lubię (to mało powiedziane, ja go kocham) go, ponieważ jest odważny, męski, przystojny, wiele się w życiu nacierpiał i mam nadzieję, że to on, a nie Eragon(za nim nie zabardzo przepadam..) zabije Galbatorixa...Ale cóż porzyjemy, zobaczymy...
Mnie Eragon nie zachwycil... zbyt schematyczny, za wiele ( z mapka wlacznie) zapozyczone ( nie inspirowane!) z Tolkiena, język plebejski:). Serio, czekalam tylko kiedy sie pojawia hobbici . Ale autor mial wtedy 15ke wiec dajmy mu szanse... moze kiedys stworzy cos w 100% wlasnego, na razie usilnie sie stara...
Posted: Fri Feb 09, 2007 6:53 pm
Obecnie czytam po raz drugi ,,najstarszego" . Podoba mi się ta książka, CP napisał ją dobrym, łatwym i jednako mądrym słowem . Poza tym miał dobry pomysł na podnisienia mienia i znaczenia smoków, przez co stały sie jeszcze potężniejsze w literaturze fantasy.
Posted: Sat Feb 10, 2007 9:19 am
Eee, zatkałaś mnie No Paolini jakoś tak wciąga, a na Władcę nie mam narazie ochoty Co wy sie na mnie uwzieliście, że zamiast lotra inne książki czytam??
Posted: Sat Feb 10, 2007 12:02 pm
Ciern wrote:
Eee, zatkałaś mnie No Paolini jakoś tak wciąga, a na Władcę nie mam narazie ochoty Co wy sie na mnie uwzieliście, że zamiast lotra inne książki czytam??
Nie uwzięliśmy się, tylko że to forum, jednak, tolkienowskie
A skoro mówiłeś tonem usprawiedliwienia, że nie czytasz LotR, bo ci wpadają inne ksiązki, to cię złapałam za słówko
_________________ Spokój złoty i niesłychany
Pocałunki zielone jak paproć K. I. Gałczyński
Posted: Sun Feb 11, 2007 2:46 pm
no coś TY!!
to są wszystko żarty przecież!! mamy wolność przecież i nie wymagamy nic od użytkowników...jak sam zresztą pewnie zauważyłeś piszemy głównie w Tajnym Forum
Pozdrawiam i przepraszam za mój wcześniejszy post
_________________ "Tylko martwi ujrzeli koniec wojny."
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum