Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Posted: Sun Feb 12, 2006 6:38 pm Bohater tytułowy LotR, czyli?
No właśnie. Władca Pierścieni. Kogo lub czego dotyczy tytuł? Mam dwie wersje:
1. Sauron. To chyba się nasuwa większosci. Wykuł Jedynego, on jeden mógł nad nim zapanować, a wiec poprzez Jedynego mógł rządzić resztą... ALE: sam, bez Pierścienia Władzy, nie mógł działać na resztę. Czy był zatem władcą pierścieni czy Pierścienia?
2. Pierścień. To o nim mówi wiersz: Jeden by wszystkie znaleźć, zjednoczyć, by wszystkimi rządzić. Więc właściwie to Pierścien rządzi innymi. To on jest władcą! Ha! Szkopuł w tym, ze jest władcą tylko na odpowiednim palcu...
A więc: może tytułowym bohaterem, władcą pierścieni, jest Sauron, ale tylko wtedy, gdy posiada Jedynego?
Jak wy to widzicie?
_________________ Spokój złoty i niesłychany
Pocałunki zielone jak paproć K. I. Gałczyński
tutaj sie nie ma nad czym rozwodzic, bo stoi jak byk...
Gandalf na naradzie u Elronda:
Quote:
"The Lord of the Ring is not Frodo, but the master of the Dark Tower of Mordor, whose power is again stretching out over the world!"
Władca Pierścieni to po prostu jeden z tytułów (najczęściej używany), które zostały nadane Sauronowi.
Jedyną rzeczą, która może budzić jakiekolwiek wątpliwości będzie to, których pierścieni władcą był Sauron... Elfich też? Kwestia interpretacji...
_________________ v3rt (malpa) o2 (kropka) pl
---------------------------------------
v3rt on #perverts @ IRCnet
GG # 2143856 | ICQ # 164660564
Always look on the bright side of life
Posted: Mon Feb 13, 2006 4:00 pm
Podobny problem z tytułem może odnosić się do "Dwóch Wież". O które wieże chodzi w tytule?? Nawet sam Tolkien, co może wydać się dziwne, nie wiedział jakie dwie wieże mogą być najważniejsze. Czemu?? Bo Tolkien na początku nie planował wydania swojego Dzieła w trzech oddzielnych książkach. Tytuł "Dwie Wieże" zaproponował wydawca, choć Tolkienowi wydało się to bezsensowne. Bo czy tytuł ma odnosić się do Barad-Dur i Minas Tirith?? Barad-Dur i Orthank?? W końcu Tolkien powziął decyzję, choć nie do końca jeszcze pewien, że tytułowymi wieżami muszą być Barad-Dur i Cirith Ungol. (Twórcy filmu przyjęli Barad-Dur i Orthank). A Wy, jak myślicie?? Niby słowo Mistrza jest niepodważalne, ale...
Co do "Władcy Pierścieni", to w przytoczonym przez v3rt'a fragmencie jest mowa o "Władcy Pierścienia". Jedna literka, ale może robić różnicę. Ciekawy problem do podyskutowania.
_________________ "Świat dzieli się na tych, którzy czytali Hobbita i Władcę Pierścieni, i tych, którzy dopiero ją przeczytają." SUNDAY TIMES
w tym do "... Ring", w innym do "... Rings" (tez haslo Gandalfa, niech sobie każdy sam poszuka).
co do TTT, to Tolkien dość wyraźnie stwierdza, o które wieże chodzi... jest już taki wątek na forum, zostało to wyczerpująco wyjaśnione. wystarczy chwilę poszukać.
_________________ v3rt (malpa) o2 (kropka) pl
v3rt on #perverts @ IRCnet
GG # 2143856 | ICQ # 164660564
Always look on the bright side of life
Posted: Sat Mar 10, 2007 4:27 pm
A może Frodo? Cała akcja toczy się wokół niego, on tak jakby stał się władcą pierścieni poprzez posiadanie go. Wszyscy go pragną. Lol, nie sądze żeby pierścień był władcą pierścieni...chociaż
Frodo nie może być władcą, jego pierścień nie słuchał. Jestem pewna, że to Sauron. Nie nazwałabym Froda nawet głównym bohaterem - jak dla mnie to Lotr nie ma głównego bohatera.
_________________ "Czy można mówić o jakim takim porządku,
jeżeli nawet gwiazd nie da się porozsuwać,
żeby było wiadomo, która komu świeci?"
z "Psalm" Wisławy Szymborskiej
Posted: Sat Mar 10, 2007 10:01 pm
a może Władca Pierścieni jest o każdym po trochu? o tych którzy mogliby być jego władcami...a może patrząc z innej strony, o tych nad którymi tą władzę pierścień by miał
_________________ "Tylko martwi ujrzeli koniec wojny."
Wg mnie to oczywiście Sauron był Władcą Pierścieni,kilka razy w LotR mówi się o nim w ten sposób,ale przede wszystkim dla tego że był twórcą Jedynego.Posiadając go miał władzę nad pozostałymi(tymi które się zachowały-trzy pierścienie odebrane krasnoludom i dziewięć danych ludziom)Na początku władał wszystkimi dziewiętnastoma pierścieniami.Trzy dane Kirdanowi,Elrondowi i Galadrieli nigdy nie były tknięte jego ręką,i nie miał nad nimi władzy.
_________________ "Nigdy nie zazna ukojenia ten,który poznał piękno i przepych świata gór.
Bo czyż natura ludzka może odczuwać równocześnie tęsknotę i spokój?"
Moim skromnym zdaniem Władcą Pierścieni jest obecny posiadacz pierścienia. W kolejności: Bilbo, Frodo, Sam, gdzieś tam podrodze jeszcze Bombadil.
Oczywiście moja teoria ma pewne luki, mianowicie taki Frodo nie panował nad pierścieniem.
_________________ "Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu"
Posted: Mon Apr 30, 2007 1:46 pm
nikt nad nim nie panował oprócz Saurona...a skoro nad nim nie panował, nie mógł być jego władcą...hmm... Bombadil nie był posiadaczem Jedynego o ile dobrze pamiętam
_________________ "Tylko martwi ujrzeli koniec wojny."
Ja jestem zdania, że pierścień nie miał swojego władcy, jedynie kilku chwilowych posiadaczy
..tyle..
Jak by nie miał swojego władcy , to po co Frodo musiałby przejśc przez taką długą drogę po to , by wrzucic pierścieiń do Góry ognia Pierścień miał zawsze swojego pana , czyli Saurona , on go wykuł na górze ognia i chciał go mieć za wszelka cenę , ale oczywiscie mu sie nie udało:)
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum