Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Posted: Tue May 01, 2007 1:12 pm
wikipedia wrote:
Sauron był pierwotnie jednym z Majarów, najwyższym rangą sługą Melkora
W Pierwszej Erze objawiał się jako elf lub czarny przerażający rycerz. W tym ciele usnął na ok. 1000 lat i obudziwszy się w Drugiej Erze miał nadal swoje stare ciało. Pojmany przez Ar-Pharazona w czasie upadku Nûmenoru stracił je. Wróciwszy do Śródziemia stworzył sobie częściowo materialne ciało. Odtąd znano go pod postacią rycerza. W kolejnej wojnie wywołanej przez siebie traci to ciało. W Trzeciej Erze, w czasie wojny o Pierścień, jest bezcielesnym bytem, który ukrywa się w swej wieży i spogląda na świat Okiem Saurona. Po zniszczeniu Pierścienia pokazuje się jeszcze raz: wydało im się, że widzą jak na tle bladego obłoku wznosi się ogromny kształt, ciemny, nieprzenikniony, uwieńczony koroną błyskawic - wtedy po raz ostatni widziano go w Śródziemiu.
_________________ "Tylko martwi ujrzeli koniec wojny."
O ile pamiętam, w książce było wyraźnie napisane, że jedynym władcą Pierścienia był Sauron. On go stworzył, do niego Pierścień siłował wrócić, on wreszcie wlał weń wiele ze swej mocy. W pewien sposób Pierścień był częścią Władcy Ciemności; po zniszczeniu Jedynego Sauron stracił swoją siłę. Co do osób, które przetrzymywały ten klejnot, to zdaje mi się, że prędzej już Pierścień pozyskiwał nad nimi kontrolę niż oni nad nim . Czy można powiedzieć, że taki Gollum był władcą Pierścienia? Wątpię . Ewentualnie można by powiedzieć, że Pierścień był władcą sam sobie Potrafił zsunąć się, jeśli chciał, zmieniał swą wagę i wielkość. Ale, jak już mówiłam, moim zdaniem najwłaściwsze jest stwierdzenie, że tytułowym władcą Pierścieni był Sauron.
Czy można powiedzieć, że taki Gollum był władcą Pierścienia? Wątpię . Ewentualnie można by powiedzieć, że Pierścień był władcą sam sobie Potrafił zsunąć się, jeśli chciał, zmieniał swą wagę i wielkość. Ale, jak już mówiłam, moim zdaniem najwłaściwsze jest stwierdzenie, że tytułowym władcą Pierścieni był Sauron.
Gollum nie był Władcą Pierścienia , on ten pierscień kochał , chciał go mieć tylko dla siebie, nie zależoło mu na pewno, że jest jakimś królem czy czymś innym , pierścień go tak wciągnął , że ani chwili nie przestawał o nim myśleć. Po co by wędrował z Frodem i Samem do Mordoru , jak by nie mieli pierścienia??? Wtedy , to by dalej szukał niego , aż by znalazł i trzymał go na palcu do końca swojego istnienia
Joined: 09 Jan 2004 Posts: 159 Location: wysłanniczka Gwiazd
Posted: Sat Sep 08, 2007 1:38 pm
Słusznie Keiro. Ponadto, Mati, pytanie na początku tematu nie brzmiało "Kto jest bohaterem tytułowym ?" ale "Kto jest tytułowym władcą pierścieni ? ". Odpowiedziałam więc na właściwe pytanie jakie zadał autor tematu nigdzie też nie używając słowa "bohater". Nie mam pojęcia skąd wziął ci się ten bohater.
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum