Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Na wstępie chciałbym prosić o usunięcie tego tematu jesli podobny juz zaistnial....
No ale teraz do rzeczy:
Chciałbym, abyście podawali w tym temacie wszelkie niedociągnięcia podczas ekranizacji wszystkich części Władcy Pierścieni jakie udało się wam zaobserwować,czy o których słyszeliście. I nie chodzi tutaj bynajmniej o "pomyłki" polegające na zmianie treści trylogii..... Mam nadzieje, że wiecie o co mi chodzi.....
Mnie osobiście udało się zauważyć jedno tylko niedociągnięcie. Otóż podczas pościgu za orkami w celu uratowania hobbitów na początku TTT, gdy Legolas, Gimli i Aragorn biegną po grzbiecie jakiejś góry, zauważyć można, że Legolas wyraźnie się pośliznął, a to chyba do elfa nie bardzo pasuje...... nie sądzicie??
_________________ "Gdyby nie było ciemności, nigdy byśmy się nie dowiedzieli o istnieniu gwiazd." - Palin Majere
Spojrzyj kilka tematów w dół a zobaczysz że już takie tematy były, ale jak juz o tym mówimy to rzeczywiście coś takiego raczej nie powinno się przydarzyć elfowi. Ja też zauwarzyłem na jednym ze zdjęć, ze Gimli (krasnolud) jest tylko trochę mniejszy od Legolasa (elfa) a różnica powinna być trochę większa.
_________________ "Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu"
A ja zauważyłam bardzo rażący błąd. Kiedy Trzej wędrowcy spotykają w Fangornie Białego Jeźdźca to wszyscy wyciągają broń. Miecz Aragorna robi się gorący i Aragorn wypuszcza go z ręki, Legolas strzela z łuku ale Gandalf odbija strzałę, podobnie jak rzucony przez Gimlego topór. Rzecz w tym że w następnym ujęciu Gimli znowu dzierży topór w rękach. Czyżby miał zapasowy?
_________________ I can ride and wield blade and I do not fear either pain or death.
Gdzie on to wszystko trzyma, to ja nie wiem, to akurat błędem można nazwać na upartego.... O tych toporach wiem z książki "Broń i Wojna" Chrisa Smitha, jest to ilustrowany przewodnik po broniach i wojnach filmowego Śródziemia
jeszcze jedno:
podczas rozmowy Gandalfa z Sarumanem w pierwszej części, podczas jednego ujęcia Gandalf ma jakiś pasek skóry na palcu a podczas drugiego wręcz przeciwnie. Ciężko żeby go sobie na zmiane ściągał i nawlekał. W jednym z ujęć nie zwisa on nawetr chyba z jego laski.
Apropos: Szczęśliwego nowego roku!!!!!!!!!!!!!
P.S. za wszelkie powtorzenia, dysortografie itc z gory przepraszam ale to blogi wplyw alkocholu:P sorki za off-topic
_________________ "Gdyby nie było ciemności, nigdy byśmy się nie dowiedzieli o istnieniu gwiazd." - Palin Majere
Posted: Thu Jan 01, 2004 6:15 pm
Np Rivendell; sięgające poręcze frodzikowi do pasa..czyżby elfy budowały dla siebie coś, co sięgało by im do kolan?
I scena przed wrotami modroru, jak się frodo nakrywa płachtą..ja rozumiem, ze chcą zwiekszyc napięcie..ale w tem sposób? Nie cierpię, kiedy cos jest tak nie realne!
_________________ "Czym jest to, czego nie możesz dotknąc?
Jak poznac najprawdziwszą
Nierzeczywistość?"
Wlasnie po to dostali plaszcze zeby mogli sie schowac w takich sytuacjach :wink: Poza tym to plaszcz od Elfow wiec mogl byc magiczny :wink:
Masz racje Gil-Galad. tutaj wlasnie pokazali co te plaszcze maja za zdolnosc. moze i troche z przesada, ale frodo mialby zginac w polowie drugiej czesci????
Posted: Fri Jan 02, 2004 3:53 pm
Spiesze z wyjasnieniem, że nie chodziło mi o sam płaszcz, tylko o to, ze jak tylko się ci dwaj odwrócili, to Frodzik momentalnie zciągnął z siebie i Sama płaszcz! Ci dwaj musieli byś ślepi albo głusi, jak nie zauważyli, ze właśnie za ich plecami są ci, których szukali!
_________________ "Czym jest to, czego nie możesz dotknąc?
Jak poznac najprawdziwszą
Nierzeczywistość?"
Posted: Sun Jan 04, 2004 3:05 pm
Nie sadze zeby Frodo odslonil plaszcz kiedy wojownicy byli jeszcze blisko...,a poza tym dla nich bylo malym prawdopodobienstwem ,ze ktos mimo wszystko tam jest....
tak mi siem zdaje
_________________ An si Tintalle Varda Oiolosseo ve fanyar maryat
Elentari ortane ar ilye tier undulave lumbule...
Trudno jest sobie to wyobrazić w jakiej odleglosci byli frodo i sam od tamtych. W filmie można było stwierdzić, że byli bardzo blisko, ale w żeczywistości mogło to być paredziesiąt metrów- czyż nie?...Zgadzam się ze zdaniem, że ten płaszcz elfów ma specyficzne właściwości, jednak gdy Frodo z Samem się nim przykryli wyglądał jakby był bardzo pognieciony na kształt kamienia. No cóż tego w książce nie było ale tylko w filmie, więc nie wiadomo jak to faktycznie było.
Warto jeszcze zwrócić uwagę, że hobbit Frodo jak zwróciłem uwagę, był przedstawiany w kilku wielkościach, porównałem to do Gandalfa jak przy nim czasami stawał- zawsze gdzie indziej mu sięgał.
Widzieliście na www.wladca-pierscieni.pl - był post " a gdyby obsada była inna..." . Było to chyba z lutego 2003r. W roli Elronda był Ed Haris. Hmm..
Miał okulary, a jeżeli dobrze pamiętam, Elfy mają doskonały wzrok...
Jeszcze jedno. Scena jak Aragorn spada z klifu w TTT. Spadł, ok, ale, że dopłynął do brzegu na plecach-czyżby ta woda była aż tak słona aby utrzymać człowieka i to jeszcze na plecach?...nawet nie zachłysnął się wodą.
Posted: Thu Mar 18, 2004 4:15 pm
SiemQ A co powiecie o KONIACH? Koniach z ROTK. Przed Czarną Bramą - Najpierw wszyscy mają konie, a potem, gdy brama sie otwiera - KONI NIE MA. Czasem te błędy sa takie, że aż trudno uwieżyć, że PJ ich nie zauważył, cio nie?
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum