Władca Pierścieni / Tajne Forum Fantasy Forum Index
Główna: Władca Pierścieni, Hobbit, Zwiastuny
Katalog: Strony fantasy
Polecane: Opowieści z Narnii, Wiersze miłosne, NLP
Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy
Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.

FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  StatisticsStatistics
RegisterRegister  Log inLog in  AlbumAlbum  Chat

Previous topic «» Next topic
Bestiariusz i demonologia
Author Message
Ayleen 
Wieża Wartownicza Amon Sul

Posted: Wed Feb 08, 2006 12:02 pm   

Natknęłam się przypadkiem na ten temat, a muszę przyznać, że bestiariusz to jedna z rzeczy za którą uwielbiam fantasy :green: kiedyś pochłonęłam bestiariusz do Warhammer'a, bardzo żałuje, że takiego nie posiadam.
Moimi ulubionymi stworzeniami są oczywiście smoki :D nie wiem czy zauważyliście, że choć smoki nie istnieją to są jednym z najlepiej i najróżnorodniej opisanych gatunków.
Dla mnie smok to istota dostojna, mądra, z "charakterem", sprawiedliwa i przede wszystkim wolna i niezależna. Postać ogromna z błoniastymi skrzydłami, pokryta łuskami koloru czerwonego, złotego lub czarnego. Długi ogon, przez grzbiet przechodzi rząd kolców. W paszczy ostre ząbki :) żyje zazwyczaj samotnie, w jaskiniach ukrytych w niedostępnych górach. Uwielbia gromadzić klejnoty. Potrafi kontaktować się z ludźmi, a nawet im czasem pomaga.
No to moja wizja dobrego smoka. Jak temat znowu nie umrze to może coś dopisze :)

super_girl 
Rivendell, Dom Elrond'a

Posted: Wed Feb 08, 2006 7:13 pm   

Ayleen wrote:
Moimi ulubionymi stworzeniami są oczywiście smoki :D

Moimi też!! :green: Uwielbiam smoki. Takie duże gadziny, bywają złote, czerwone, zielone, niebieskie... właśnie mi się nasuwają na myśl takie, jakie były w Herosach 3. :D Prastare istoty, niezwykle mądre. Są po stronie dobra. Akurat przedstawienie smoków u Tolkiena mi się za bardzo nie podobało. ;) Bardziej mi się podobały smoki w filmie "Ostatni smok" ("Dragon Heart").

Ayleen wrote:
nie wiem czy zauważyliście, że choć smoki nie istnieją...

Skąd wiesz?? ;)

Z fantastycznych istot lubię też jednorożce i nimfy (fairy) czy wróżki jak kto woli. Jednorożce - chyba wiadomo jak wyglądają, bo opisanie ich jako "koń z rogiem" jest obelżywe. Natomiast fairy... to małe istotki z motylimi skrzydełkami, które mieszkają w kwiatach. :green: Chociaż są to też kobiety naszego wzrostu, czarująco piękne i tajemnicze.

Last edited by super_girl on Thu Feb 09, 2006 3:49 pm; edited 1 time in total  

Varken 

Posted: Thu Feb 09, 2006 2:06 pm   

Quote:
feniks... Nieśmiertelny, piekny i wielki ptak. Złoto-czerwony z czerwonymi oczyma, jego zywiolem jest ogień.

"wielki ptak" chciałbym uściślić : rozpiętość skrzydeł ok. 5m (według niektórych źródeł nawet 7) długość ok 10m(nie tak jak w harym). Spalają się by póżniej odrodzić z popiołu. Pojawiają się co 500, 700 lub 1000 lat.

Ayleen 

Posted: Thu Feb 09, 2006 6:17 pm   

super_girl wrote:
nimfy (fairy) czy wróżki jak kto woli. Natomiast fairy... to małe istotki z motylimi skrzydełkami, które mieszkają w kwiatach. Chociaż są to też kobiety naszego wzrostu, czarująco piękne i tajemnicze

Jak dla mnie nimfa a wróżka to dwie różne istotki.

Nimfa (z greckiego dziewczyna) to pół boginka, pół człowiek. Niestarzeje się, ale umiera. Usposobienie tego co w przyrodzie delikatne i wrażliwe. Są różne rodzaje : wodne - najdy,górskie - oready, łąkowe - lejmoniady, leśne - driady (hamadriady - mieszkały w samych drzewach). Fairy - wróżki to tak jak piszesz :)

Jednorożce - kocham koniki. Wielkie srebrzystobiałe, z bardzo długą, delikatną grzywą i ogonem. Tajemnicze i płochliwe (dają ujarzmić się tylko dziewicy :D ) Są dosyć masywne, i mają obrośnięte kopyta jak shire. Oczywiście całe magiczne. Pośrodku głowy długi spiralny róg.

Jak jesteśmy przy koniach - Pegaz skrzydlaty koń wedłóg mitologi wyskoczył z odciętej głowy meduzy.Ihaa ;)

Reply to topic
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You can attach files in this forum
You can download files in this forum
Add this topic to your bookmarks
Printable version

Jump to: