Wladca Pierscieni / Tajne Forum Fantasy Witam Cie na Twoim Forum. Tak, to je odroznia od wielu innych. Zapytaj ktoregos z uzytkownikow jak tu jest. Tutaj kazdy sie liczy. Mysle, ze to juz tradycja tego forum - niezwykla atmosfera - ktora tworzycie Wy. I za to Wam dziekuje.
Hmmm Co tu się mogę wypowiedzieć ? Chcąc nie chcąc projekt popierać muszę, ano z tego prozaicznego powodu, że od październka zacznę znów uczęszczać na zebrania "Młodych...". Własnej partii sprzeciwiać się nie mogę Zwłaszcza, że na stronie referendum jak byk pisze "Akcję wspierają Młodzi Demokraci"
Ale zupełnie osobiście akcję tą gorąco popieram, zgadzam się ze wszystkimi jej postulatami, choć nad tą likwidacją senatu mogłabym polemizować. Ale lepiej go zlikwidować niż zostawić takim jak jest.
Joined: 12 Aug 2003 Posts: 820 Location: z miasta artystow...
Posted: Wed Sep 15, 2004 5:20 pm
Jak dla mnie, to zwykły chwyt przedwyborczy.
Najpierw - skoro chcą zmieniać konstytucje, muszą zebrać 500.000 podpisów - z tym nie ma problemu. Ale dalej to nie przejdzie. PLR i PiS tego nie popieraja. Cała ich nadzieja w Samoobronie^^ Bardzo nikłe szanse na przeforsowanie.
A takie chwytliwe hasła po prostu doają zwolenników przed zbliżającymi się wyborami. Co oczywiście nie znaczy, że takie hasła nie są madre, choć niekoniecznie jestem za całkowitym zlikwidowaniem senatu
Potrzebna jest władza opiniodawcza-doradcza, która wyłapuje buble w ustawach, i może też oczywiście je blokować. Prezydent to za mało
Pozdrf.
_________________ Chcąc mnie sądzić nie ze mną trzeba być, lecz we mnie.
Potrzebna jest władza opiniodawcza-doradcza, która wyłapuje buble w ustawach, i może też oczywiście je blokować. Prezydent to za mało
Ozz- zgadzam sie z Toba w 110%, ale w chwili obecnej senat jest to ostatnia deska ratunku SLD, aby blokować nikeorzystne dla siebie ustawy.
I jescze jedno:
"Zdaniem Platformy Obywatelskiej Senat należy zlikwidować, a jego kompetencje przekazać Prezydentowi, wzmacniając tym samym jego uprawnienia."
źródło - Referedum2005
Joined: 12 Aug 2003 Posts: 820 Location: z miasta artystow...
Posted: Thu Sep 16, 2004 3:09 pm
Niby prawda, ale SLD długo nie porządzi, dlatego teraz nie ma to większego celu. Tymczasem dla PO to jest bardzo korzystne, bo będą mogli przeforsować dowolne ustawy, po pierwsze jako główna siła, a po drugie "obsadzając' prezydenture swoim człowiekiem, bo również Kwaśniewskiego czas się kończy...
Nie mówie, że tak musi być, ale za duża władza jednej części rządu nigdy nie jest czymś dobrym, opozycja zawsze musi istnieć, a w tym przypadku może zostaćzniszczona, ktoś przejmie władze i bedziemy mieć dyktature
To oczywiście są tylko możliwości, i nie sądze, że tak się stanie, ale pewne ryzyko jest
Pozdrf.
_________________ Chcąc mnie sądzić nie ze mną trzeba być, lecz we mnie.
Ozz, bez przesady. Druga izba w parlamencie wybierana w taki sam jak pierwsza (ergo bedaca kalka pierwszej) nie ma takiego wplywu na ustawodastwo. Teraz jak jestesmy w UE, gdzie, ponoc 2/3 Polskiego ustawodastwa ejst uchwalane nie potrzebujemy tylu poslow i drugiej izby.
Jestem tez za wzmocnieniem urzedu prezydenta. Chcac nei chcac jest to osoba wybrana przez ludzi. W sejmie poparcie rozklada sie na 400 ludzi. Urzad prezydenta powinien byc m. in. dlatego wzmocniony. O ile trudniej zostac prezydentem, a o ile - parlamentarzysta?
Chwyt wyborczy? No jasne Byleby byl dobry dla Polski.
Nie przejdzie? PO chce referendum w 2005. Przypuszczam, ze ich chytry plan polega na tym, zeby przejac wladze i dopiero walnac referendum
nagg
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum You can attach files in this forum You can download files in this forum